20 kernwoorden voor nieuwe museumdefinite ingediend

Namens het Nederlandse museumveld heeft ICOM Nederland twintig kernwoorden ingediend bij ICOM Define, de internationale werkgroep die zich buigt over de museumdefinite. De gekozen kernwoorden dienen volgens Nederland in ieder geval deel uit te maken van een nieuwe definitie, die in augustus 2022 uit komt.

Om het Nederlandse museumveld te consulteren heeft ICOM Nederland twee open Zoomsessies georganiseerd voor museummedewerkers en gesprekken gevoerd met de Museumvereniging, het Museumregister en het Landelijk Contact Museumconsulenten. Uiteindelijk zijn ze gekomen tot de volgende selectie:

Dialogue
Enrichment
Future generations
In service of society (and its development)
Inclusive
Learning
Multi-perspectives
Not for profit
Stewardship
Storytelling
Sustainable
Tangible and intangible heritage
To collect and acquire
To enhance understanding
To exhibit
To facilitate
To inspire
To preserve and conserve
To research / investigate
Work in active partnership with and for communities

De toelichting op deze woorden kun je vinden in de bijlage van dit artikel.

Hoe verder?
Het indienen van twintig kernwoorden was de eerste fase van een reeks om te komen tot een nieuwe definitie. Nadat alle landen en comités hun advies hebben uitgebracht, publiceert ICOM Define naar verwachting in juli 2021 één lijst van twintig kernwoorden. Daar mag op gereageerd worden. Iedereen is dan weer van harte uitgenodigd om mee te praten.

Achtergrond informatie
De Nederlandse museumdefinite werkgroep staat onder leiding van Amanda Vollenweider, Senior manager Educatie en Presentatie bij Van Gogh Museum. Voor vragen kun je haar een bericht sturen via
definitie@icomnederland.nl of kijk hier

Over ICOM
De International Council of Museums, kortweg ICOM, is een internationale organisatie waarvan zowel musea als museummedewerkers lid kunnen zijn. ICOM is opgericht in 1946 en is een onafhankelijke niet-gouvernementele organisatie.

Zakelijk
Dossiers
Belangenbehartiging

De toelichting op deze woorden kun je vinden in de bijlage van dit artikel.