U bent hier

Auteursrecht

Als de maker van kunstwerk minder dan zeventig jaar geleden overleden is dan rust op zijn werk auteursrecht. Dit betekent dat als u een afbeelding van dat werk wilt gebruiken, u aan het auteursrecht gebonden bent.
 

In de meeste gevallen moet u vooraf toestemming vragen aan de maker of zijn of haar vertegenwoordiger, die daar vaak een vergoeding voor vraagt. Wilt u een afbeelding gebruiken om een tentoonstelling aan te kondigen dan mag u dit doen zonder toestemming. U moet dan wel de naam van het werk noemen en u mag niet snijden in de afbeelding zonder toestemming van de maker. Dit zou verminking van het werk zijn.

De Museumvereniging heeft samen met Pictoright - de auteursrechtenorganisatie voor beeldend kunstenaars - een nieuwe model-licentieovereenkomst afgesloten. Dit gebeurde na overleg met de leden. Het is  een moderne versie van een eerdere overeenkomst, bedoeld om publicaties op internet te kunnen regelen.  Hierover kunt u contact opnemen met Pictoright. Er zijn ook kunstenaars die zich niet door Pictoright laten vertegenwoordigen. Met hen kunt u apart contact opnemen om afspraken te maken.

Dossiers 
Wet- en regelgeving

Reacties