Derde consultatieronde over de museumdefinitie

Namens het Nederlandse museumveld heeft ICOM Nederland in april 2021 twintig kernwoorden ingediend bij ICOM Define, de internationale werkgroep die zich buigt over de museumdefinitie. De gekozen kernwoorden dienen volgens Nederland in ieder geval deel uit te maken van een nieuwe definitie, die in augustus 2022 uit komt. ICOM Nederland organiseert nu opnieuw een consultatieronde waar museummedewerkers aan mee kunnen doen.

Om het Nederlandse museumveld te consulteren heeft ICOM Nederland twee open Zoomsessies georganiseerd voor museummedewerkers en gesprekken gevoerd met de Museumvereniging, het Museumregister en het Landelijk Contact Museumconsulenten. Klik hier om te zien welke twintig kernconcepten namens het Nederlandse veld zijn ingediend.

De  adviezen van alle comités zijn nu door ICOM Define gedestilleerd tot een definitieve lijst met 20 keywords. 22 juni 2021 heeft de internationale werkgroep daarover een rapportage uitgebracht met alle (tussentijdse) conclusies en bevindingen. Deze vind je in de bijlage van dit artikel (op de computer rechts in beeld, op een mobiel apparaat onderaan). Welke woorden horen in de nieuwe museumdefinitie, welke geselecteerde woorden mogen absoluut niet in de nieuwe definitie komen?

Om hier samen op te reflecteren organiseert ICOM Nederland opnieuw twee online consultatierondes:

• Vrijdag 27 augustus 2021, 13.30 - 15.00 uur

• Dinsdag 31 augustus 2021, 19.30 - 21.00 uur

Klik hier om je aan te melden voor één van de consultatierondes.

Na je aanmelding ontvang je een korte survey en nadere uitleg over de vragen die ICOM Define nu voorlegt, ter voorbereiding op het gesprek.

Achtergrond informatie
De Nederlandse museumdefinite werkgroep staat onder leiding van Amanda Vollenweider, Senior manager Educatie en Presentatie bij Van Gogh Museum. Voor vragen kun je haar een bericht sturen via definitie@icomnederland.nl of raadpleeg de website van ICOM Nederland: https://www.icomnederland.nl/

Over ICOM
De International Council of Museums, kortweg ICOM, is een internationale organisatie waarvan zowel musea als museummedewerkers lid kunnen zijn. ICOM is opgericht in 1946 en is een onafhankelijke niet-gouvernementele organisatie.

Dossiers
Museumdefinitie