U bent hier

FAQ: veelgestelde vragen over de Nationale Museumweek 2020

Gaat de Nationale Museumweek door?  
Ja! de Museumweek gaat door maar wel in een andere vorm, namelijk geheel digitaal. Hier vind je meer informatie over de digitale Nationale Museumweek.

Wat is de Nationale Museumweek?  
Tijdens de jaarlijkse Nationale Museumweek zetten we de Nederlandse museumschatten volop in de schijnwerpers. Binnen én buiten de muren van de musea. In meer dan 400 musea vind je prachtige pronkstukken, bijzondere activiteiten en initiatieven. Vaak dichterbij huis dan je denkt! We roepen heel Nederland op om samen ons échte goud te gaan ontdekken, waarbij we ons vooral richten op mensen die zelden of nooit een museum bezoeken. Dit jaar geheel ONLINE vanwege de maatregelen rondom het coronavirus. 

Waarom een Nationale Museumweek? 
In deze snel veranderende wereld zijn musea misschien wel belangrijker dan ooit. Het zijn onze plekken van bezinning en herkenning. Van verwondering, verbazing en onverwachte ontmoetingen. Musea verbinden ons met het verleden, met het nu. Met het grote verhaal over wie we werkelijk zijn. Nederland telt vele prachtige museumcollecties over geschiedenis, beeldende kunst, natuurhistorie, economie, wetenschap, techniek en volkenkunde. Ze zijn het geheugen van een stad, een streek, van ons land en daarmee van onszelf. Musea vertellen verhalen die we niet mogen vergeten. Tijdens de Nationale Museumweek staan alle musea met hun collecties extra in de schijnwerpers. Elke collectie toont een deel van ons geweldige culturele kapitaal. Het thema van de 6de editie is: 'Ontdek - juist nu - samen ons échte goud. in vrijheid.''

Thema van de Nationale Museumweek: in vrijheid! 
Dit jaar, tijdens de zesde editie van de Nationale Museumweek van 20 t/m 26 april, wilden we 75 jaar culturele vrijheid vieren. Een bijzondere week die we samen zouden organiseren met het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Maar we moeten allemaal binnenblijven. Daardoor zijn de straten leeg. En onze musea stiller dan stil. Daarom een digitale Nationale Museumweek: met als thema: ”Ontdek – juist nu – samen ons échte goud. In vrijheid.” 

Wanneer vindt de Nationale Museumweek dit jaar plaats?  
Van maandag 20 april tot en met zondag 26 april 2020.  

Wanneer kan ik weer inloggen in de website?
Dat kan vanaf nu via: nationalemuseumweek.nl/mijn-museum/ Problemen met inloggen of overige vragen? Mail naar: redactie@museumweek.nl 

Nieuwsbrief Nationale Museumweek
Via deze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van alle ontwkkelingen. Nog niet op onze mailinglijst? Mail dan milou@museumweek.nl

Hoe kan ik mijn inloggegevens wijzigen? 
Je gebruikersnaam is altijd je e-maladres. Je wachtwoord vergeten? Ga naar https://www.nationalemuseumweek.nl/mijn-museum/wachtwoord-vergeten/. Daar kun je ook namens je museum een extra gebruiker toevoegen.  

Wat verandert er met de digitale museumweek? 
We willen graag al het online aanbod bundelen! Zo kan museumweek.nl een platform zijn waar publiek en musea samenkomen in een actuele museumwereld die non-stop geopend is voor het thuisblijvend publiek!
Om alles goed te verzamelen kan elk museum het online aanbod via dit formulier in de mijnmuseum-omgeving indienen. Per online categorie kun je één formulier indienen. Heb je meerdere online extra’s? Het is mogelijk om meerdere formulieren in te vullen! Op deze manier kan al het publiek een kijkje nemen in het museum-aanbod dat ons land rijk is: ons échte goud.

Hoe ziet de rest van het programma eruit?
Dat bestaat uit een virtueel Gouden Pronkstuk, een actie voor het publiek met persoonlijke pronkstukken, het online aanbod van musea en #OnsEchteGoudTV. Zie hier meer info. 

Wat kan ik als online extra aanleveren?
Het begrip online extra is vrij te interpreteren en is bedoeld om de museumliefhebber thuis iets bijzonders van jouw museum te bieden. Voorbeelden hiervan zijn; een tour langs pronkstukken in het museum geven of een inkijkje in het nu lege museum. Om jullie op weg te helpen hebben wij een handleiding samengesteld waar handige tips en tricks in staan. 

Kan ik als museum direct tips indienen voor de #OnsEchteGoudTV-uitzendingen? 
Ja dat kan via: onsechtegoudtv@museumweek.nl

Waar kan ik promotiemiddelen vinden om zelf te gebruiken? 
Hier kan je onder andere het logo, de fakkel en een sticker downloaden van de Nationale Museumweek. Deze kunnen gebruikt worden voor op de site of op sociale media! 

Mijn museum is tijdelijk gesloten, kan ik mij afmelden? 
Ja. Stuur dan s.v.p. een mail naar redactie@museumweek.nl 

Doet mijn museum automatisch mee met de Nationale Museumweek? 
Jouw museum doet automatisch mee als je voorheen al een pronkstuk hebt ingeleverd op de website

Kan ik ons huidige pronkstuk wijzigen? 
Inmiddels niet meer helaas, die periode is al voorbij. Staat er iets op wat echt aangepast moet worden? Mail dan naar milou@museumweek.nl

Ons museum is lid van de Museumvereniging maar hanteert geen Museumkaart. Kunnen we dan wel meedoen?  
Als jouw museum lid is van de Museumvereniging kun je altijd meedoen met de Nationale Museumweek. Of jouw museum de Museumkaart wel of niet accepteert, speelt geen rol.  

Hoe blijf ik op de hoogte?  
Is jouw museum lid van de Museumvereniging dan ontvang je mails, nieuwsbrieven en updates via Museumcontact. Als je geen nieuwsbrieven ontvangt kun je je aanmelden via milou@museumweek.nl. Via social media houden we je op de hoogte van het laatste nieuws. Je kunt de Nationale Museumweek volgen via: Facebook, Instagram, Twitter en YouTube. Volg alles via #OnsEchteGoud en #Vrijheid. 

Mijn museum is nu gesloten, hoe kan ik toch in contact blijven met het publiek? 
Dat musea creatief en ondernemend zijn hoeven we je niet te vertellen. Ook in deze zeer uitzonderlijke tijden ontstaan er allerlei mooie initiatieven, die ervoor zorgen dat musea - ondanks de sluiting tot minimaal 28 april 2020 - ons echte goud kunnen blijven delen met het publiek. Bekijk een aantal best practices in dit artikel en doe inspiratie op! 

Wanneer is de volgende Museumweek? 
Check hier de data van de Nationale Museumweek 2021 en 2022. 

Tags 
Museumweek
Dossiers 
Museumweek

Reacties