FAQ: veelgestelde vragen over de Nationale Museumweek 2021

Gaat de Nationale Museumweek door?
Ja! de Museumweek gaat dit jaar, net zoals vorig jaar, helemaal digitaal door. Hier vind je meer informatie over de digitale Nationale Museumweek.

Wat is de Nationale Museumweek?
Tijdens de jaarlijkse Nationale Museumweek zetten we de Nederlandse museumschatten volop in de schijnwerpers. Binnen én buiten de muren van de musea. In meer dan 400 musea vind je prachtige pronkstukken, bijzondere activiteiten en initiatieven. Vaak dichterbij huis dan je denkt! We roepen heel Nederland op om samen ons échte goud te gaan ontdekken, waarbij we ons vooral richten op mensen die zelden of nooit een museum bezoeken. Ook dit jaar geheel online vanwege de maatregelen rondom het coronavirus.

Waarom een Nationale Museumweek?
In deze snel veranderende wereld zijn musea misschien wel belangrijker dan ooit. Het zijn onze plekken van bezinning en herkenning. Van verwondering, verbazing en onverwachte ontmoetingen. Musea verbinden ons met het verleden, met het nu. Met het grote verhaal over wie we werkelijk zijn. Nederland telt vele prachtige museumcollecties over geschiedenis, beeldende kunst, natuurhistorie, economie, wetenschap, techniek, volkenkunde en talloze andere onderwerpen. Ze zijn het geheugen van een stad, een streek, van ons land en daarmee van onszelf. Musea vertellen verhalen die we niet mogen vergeten. Tijdens de Nationale Museumweek staan alle musea met hun collecties extra in de schijnwerpers. Elke collectie toont een deel van ons geweldige culturele kapitaal. Het thema van de 7de editie is: 'Online - In alle vrijheid'.

Thema van de Nationale Museumweek: Online - In alle vrijheid
Helaas weten we nog niet of we tijdens de Nationale Museumweek musea zullen kunnen bezoeken. Daarom is het een goed moment om even stil te staan hoe erg we dit missen - maar, terwijl we hierbij stilstaan, zitten we zeker niet stil! Dit jaar hebben we een week vol activiteiten gepland zodat je zelfs in de beperkte vrijheid waarin we nu leven vrij van de musea kunt genieten.

Nieuwsbrief Nationale Museumweek
Via deze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van alle ontwkkelingen. Sta je nog niet op de mailinglijst, maar wil je dat wel? Mail dan naar joris@museumweek.nl

Wanneer vindt de Nationale Museumweek dit jaar plaats?
Van maandag 19 april tot en met zondag 25 april 2021.

Wanneer kan ik inloggen in de website/wanneer kan ik mijn pagina in orde maken?
Dit jaar zal de digitale Nationale Museumweek niet te beleven zijn op museumweek.nl, maar op de nieuwe website Museum.nl. Net zoals met pronkstukken, activiteiten en informatie over het museum is dit allemaal te bewerken in het CMS van deze website: https://cms.museum.nl/.

Hoe kan ik content aanleveren?
Je kunt Museumweek-gerelateerde content op de website plaatsen via het CMS.

Kan ik bestaande content aanleveren als Museumweek-content?
Ja! Ga hiervoor naar de bedoelde campagne- of pronkstukpagina in het CMS, zoek in het balkje 'onderwerpen' naar 'Museumweek 2021' en vink deze optie aan.

Wat verandert er met de digitale museumweek?
We willen graag al het online aanbod bundelen! Zo kan museum.nl een platform zijn waar publiek en musea samenkomen in een actuele museumwereld die non-stop geopend is voor het thuisblijvend publiek!
Om alles goed te verzamelen kan elk museum het online aanbod op haar pagina op museum.nl plaatsen. Dit kan via het CMS. Weet je niet goed hoe je hiermee om moet gaan? Kijk in de handleiding.

Hoe ziet de rest van het programma eruit?
Dat bestaat uit een virtueel Gouden Pronkstuk, meer dan 400 museale pronkstukken, een actie voor het publiek met persoonlijke pronkstukken, het online aanbod van musea, vele online activiteiten. Klik hier voor meer informatie.

Wat kan ik als online activiteit aanleveren?
Het begrip online activiteit is vrij te interpreteren en is bedoeld om de museumliefhebber thuis iets bijzonders van jouw museum te bieden. Voorbeelden hiervan zijn; een tour langs pronkstukken in het museum geven of een inkijkje in het nu lege museum. Om jullie op weg te helpen hebben wij een paar tips op een rij gezet.

Mijn museum is tijdelijk gesloten, kan ik mij afmelden?
Ja. Stuur dan s.v.p. een mail naar redactie@museumweek.nl

Doet mijn museum automatisch mee met de Nationale Museumweek?
Jouw museum doet automatisch mee als je voorheen al een pronkstuk hebt ingeleverd op de website

Kan ik ons huidige pronkstuk wijzigen?
Dat kan zeker! Dit kan via het Content Management System van Museum.nl, https://cms.museum.nl. Is het niet dudelijk? Kijk in de handlediing.

Ons museum is lid van de Museumvereniging maar hanteert geen Museumkaart. Kunnen we dan wel meedoen?
Als jouw museum lid is van de Museumvereniging kun je altijd meedoen met de Nationale Museumweek. Of jouw museum de Museumkaart wel of niet accepteert, speelt geen rol.

Hoe blijf ik op de hoogte?
Is jouw museum lid van de Museumvereniging dan ontvang je mails, nieuwsbrieven en updates via Museumcontact. Als je geen nieuwsbrieven ontvangt kun je je aanmelden via joris@museumweek.nl. Via social media houden we je op de hoogte van het laatste nieuws. Je kunt de Nationale Museumweek volgen via: Facebook, Instagram, Twitter en YouTube. Volg alles via #OnsEchteGoud en #Museumweek.

Mijn museum is nu gesloten, hoe kan ik toch in contact blijven met het publiek?
Dat musea creatief en ondernemend zijn hoeven we je niet te vertellen. Ook in deze zeer uitzonderlijke tijden ontstaan er allerlei mooie initiatieven, die ervoor zorgen dat musea - ondanks de sluiting tot minimaal 15 maart 2021 - ons echte goud kunnen blijven delen met het publiek. Bekijk een aantal best practices in dit artikel en doe inspiratie op!

Wanneer is de volgende Museumweek?
Check hier de data van de Nationale Museumweek 2022.

Dossiers
Museumweek