Handreiking 'Onderzoek naar sporen van slavernij en het koloniale verleden in de collectieregistratie'

Hoe ga je op zoek naar sporen van slavernij en het koloniale verleden in een collectie? Welke stappen zijn nodig en wat zijn de valkuilen? Deze handreiking 'Onderzoek naar sporen van slavernij en het koloniale verleden in de collectieregistratie' is een hulpmiddel om een begin te maken met zo’n onderzoek. Het helpt je om op een andere manier naar de eigen collectie te kijken, er nieuwe betekenislagen aan toe te voegen en er andere verhalen aan te verbinden.

Download hier de publicatie

Verrijking voor je collectie
Hoe maak je dit onderzoek behapbaar, ook als je met een klein team bent en met veel vrijwilligers werkt? Wat doe je als er weinig draagvlak lijkt te zijn voor deze thematiek? Het voordeel van dit ‘sporenonderzoek’ is dat, door met nieuwe aandacht naar je collectie te kijken, je meer te weten komt over de geschiedenis en de verhalen die de objecten kunnen vertellen. En dat is altijd een verrijking voor je collectie.

Veranderende maatschappij
In bijna elke collectie zijn wel objecten met een connectie met slavernij of het koloniale verleden te vinden, ook als je dat niet verwacht. De koloniale geschiedenis en cultuur van Nederland is ruim vier eeuwen oud. Al die tijd waren er slechts weinigen die openlijk de juistheid en rechtvaardigheid van het Europese en dus ook Nederlandse optreden elders in de wereld in twijfel trokken. Dit is in de afgelopen decennia veranderd. De discussie over koloniale roofkunst en teruggave wordt binnen en buiten de musea volop gevoerd. Er worden nu kanten van de geschiedenis belicht die eerder buiten het zicht bleven, stemmen die eerder weggelaten werden uit de geschiedschrijving worden nu gehoord.

Musea veranderen mee
Deze ontwikkelingen gaan niet ongemerkt voorbij aan de Nederlandse musea. Zo deed het Amsterdam Museum de term ‘De Gouden Eeuw’ in de ban, begon het Rijksmuseum in 2015 met het vervangen van kwetsende termen en organiseerde het in 2021 een tentoonstelling over slavernij. Objecten in onze collecties weerspiegelen deze koloniale geschiedenis en kunnen er vaak meer over vertellen dan collectiebeheerders, conservatoren, educatoren en tentoonstellingsmakers zich realiseren.

Deze handreiking biedt verschillende methoden om op zoek te gaan naar sporen van slavernij en het koloniale verleden in de collectie.

Dossiers
Koloniaal erfgoed