U bent hier

Hoe je als museum steeds in contact kunt blijven met je publiek

Dat musea creatief en ondernemend zijn hoeven we je niet te vertellen. Ook in deze zeer uitzonderlijke tijden ontstaan er allerlei mooie initiatieven, die ervoor zorgen dat musea - ondanks steeds wijzigende maatregelen rondom corona - ons echte goud kunnen blijven delen met het publiek.

Al sinds maart ontstaan er allerlei online initiatieven, die niet ingewikkeld of kostbaar hoeven te zijn. Zo delen al veel musea dagelijks een object uit hun collectie via social media, worden er virtuele rondleidingen gegeven en worden bezoekers uitgedaagd om bijvoorbeeld een kunstwerk af te beelden of een opdracht uit te voeren. Om jou als collega-museumprofessional te inspireren, zetten we een aantal opvallende (interactieve) initiatieven op een rij en geven we tips hoe je je collectie ook online zichtbaar(der) kunt maken. Zo blijf je als museum steeds in contact met je publiek.

Verhalen delen
Een flink aantal musea deelt dagelijks online – veelal Facebook en Instagram – een verhaal over een object uit de collectie, zoals Museum Jan Cunen, dat met Lunchkunst een kunstwerk in het zonnetje zet. Bij Museum De Pont kunnen bezoekers een virtuele wandeling maken door de collectie net als bij Museum Het Hannemahuis. In het Stuk van de Week vertelt het Noordelijk Scheepvaartmuseum wekelijks iets over een collectiestuk. Singer Laren plaatst filmpjes, waarin steeds een bijzonder werk uit de tentoonstelling 'Spiegel van de ziel. Toorop tot Mondriaan' wordt uitgelicht.

Virtuele rondleiding
Op de websites van onder meer Rijksmuseum van Oudheden, Dordrechts Museum en Museum de Lakenhal kunnen bezoekers een virtuele rondleiding door het museum krijgen. Het Zaans Museum heeft zelfs een online Thuismuseum. In deze ‘nieuwe dependance’ worden inspirerende vlogs over objecten gedeeld en vind je thuisworkshops. En op de Facebook-pagina van Stedelijk Museum Alkmaar is een virtuele audiotour gedeeld en worden regelmatig weetjes en (teken)opdrachten geplaatst.

Voor de jongste jeugd
NEMO en het Spoorwegmuseum bieden thuisactiviteiten aan door proefjes te delen die kinderen thuis kunnen doen. Niet alleen leuk, maar ook heel leerzaam. Op de website van het Van Gogh Museum kunnen kinderen kleurplaten downloaden, schoollessen voor thuis volgen of een podcast luisteren. Drukkerij Museum Meppel verkoopt marmerpakketjes voor thuis en ook op de website Teylers Museum kunnen kinderen een kleurplaat downloaden. Op de website van het Mauritshuis vind je een quiz over de 17e eeuw. Gamen kunnen kinderen bij Geofort en Museumkids. Ook kunnen musea kunen via Museumcontact een kleurplaat downloaden, die zij kunnen delen via hun website en social media.

Bellen met het museum
Museum Catharijneconvent liet bezoekers telefonisch een voorproefje nemen van de tentoonstelling ‘Allemaal wonderen’. Ook kun je een glimp van de tentoonstelling opvangen in dit filmpje.

Interactief
Misschien wel het meest opvallende en zeer succesvolle initiatief tijdens de sluiting van musea in maart was de hashtag #tussenkunstenquarantaine. Mensen worden uitgedaagd om een kunstwerk met drie voorwerpen uit hun huis na te maken. De twee foto’s worden naast elkaar geplaatst om de gelijkenissen te tonen. Verschillende musea haakten in op deze publieksactie, waaronder Museum Arnhem.

Tips om de collectie online te delen

  • Plaats dagelijks of wekelijks een mooie foto op social media van een object uit de collectie met daarbij een korte aantrekkelijke tekst.
  • Maak een filmpje (gemaakt met je telefoon in landscape) in het museum waarin de directeur of conservator iets vertelt over de tentoonstelling, het museum of een mooi verhaal deelt over een collectiestuk.
  • Stimuleer interactie met je publiek;
  • Bedenk bijvoorbeeld iets ludieks dat aansluit bij het museum, de collectie, een tentoonstelling of een specifiek object, waarbij je bezoekers oproept dit ook te doen en te delen;
  • Betrek al je collega’s: iedereen heeft eigen ideeën en een eigen perspectief.

Meer zichtbaarheid voor je online initiatieven
Plaats al je online/thuisactiviteiten vooral ook op museum.nl en voeg als onderwerp ook 'Tip voor thuis' toe. Denk er aan om bij speciale activiteiten voor kinderen minstens 1 leeftijd onder de 12 jaar te selecteren, zo wordt je activiteit ook doorgeplaatst op Museumkids.nl. Meer informatie over museum.nl vind je hier. Via onze social media kanalen (Museumkaart, Museum en Museumkids) geven we aandacht aan de online initiatieven.

Meer inspirerende initiatieven
Bekijk hier de virtuele rondleiding door het Van Abbemuseum.
Museum Sneek deelt op haar Instagram-pagina collectiestukken.
Het Groningermuseum deelt elke week een doe-opdracht, zoals zelf een bevrijdingsrok maken.
Bij Natura Docet Wonderryck Twente kunnen kinderen kleurplaten downloaden.
Het Limburgs Museum deelt een deel van de collectie online.
Stedelijk Museum Vianen leidt bezoekers rond langs hun tentoonstelling ‘Plastic Fantastic’ 60 jaar Barbie
Het Stedelijk Museum Amsterdam heeft ‘Stay at Home Stedelijk’ geïntroduceerd. Elke dag om 16 uur plaatst het museum een video over de collectie, podcasts en audio tours op Facebook en YouTube.
Zandvoortsmuseum deelt dagelijks een online pronkstuk en mini-video’s.  
Lam Museum geeft elke dag een speciale tijdelijke nieuwsbrief uit en heeft op Instagram het Thuis Museum.
Hortus botanicus Amsterdam blijft in verbinding met haar publiek door op Instagram verhalen te delen.
Hier kun je alle manieren bekijken waarop Kunstmuseum Den Haag in contact blijft met haar publiek.
Rijksmuseum Muiderslot introduceert thuisonderwijs. Kinderen kunnen wekelijks een opdracht maken, die ze meeneemt op een tijdreis door de geschiedenis van het Muiderslot.
De hoofdconservator kunstcollecties van Teylers Museum geeft een live Instagram-rondleiding door het museum.
Het Volendams Museum komt naar u toe!
Het Jopie Huisman Museum heeft tijdens de coronasluiting dagelijks een quizvraag voor bezoekers, waarmee je twee museumtickets kunt winnen. Daarnaast deelt het museum video’s.
Het Gorcums Museum laat elke dag een collectiestuk op hun Instagram-pagina zien. 
Het Scheepvaartmuseum voor Pampus. Er zijn allerlei leuke tips voor kinderen (kleurplaat, bouw je eigen periscoop, luister de kids audiotour) en volwassenen (films Rijzend Water, minicolleges Strijd om het IJs, podcastserie de IJscast, achtergrondartikelen etc.). 
Museum Wierdenland stelt website- en Facebookbezoekers in de gelegenheid de kunstwerken van de expositie "Groningen, Kunstenaarsparadijs!?" digitaal te bekijken.
Het online Textielmuseum biedt zijn prubliek aan: o.a. textielworkshops, vraag het een museummedewerker.
Voerman Museum Hattem behalve online tours worden er online interviews gehouden met Voerman-liefhebbers door Daniel Douglas.
Via de website van Stedelijk Museum Alkmaar kun je online audiotours beluisteren over o.a. de Toorop Dynastie.
Bij Prehistorisch Dorp platen worden kleurplaten aangeboden.
Op facebook profileert Museum Coevorden zich met "In de spotlight".
"Deel jouw museum" op de website van Het Tropenmuseum of een podcast beluisteren.
Vertrek van "De Halve Maen" wordt uitgezonden via Facebook door het Westfries Museum om live publiek te weren zaterdag, 21 maart.
Eye Filmmuseum heeft een architectuurrondleiding online gezet, evenals een reeks lezingen.
Het Watersnoodmuseum deelt dagelijks online verhalen en bijzondere objecten.
Belasting- en Douanemuseum laat de bezoeker door een digitale tijdlijn gaan en voor kinderen o.a. kleuplaten te downloaden.
Beelden aan Zee geeft kinderen digitaal creatieve opdrachtjes voor mijn blije dagboek. 
Rijksmuseum Boerhaave: o.a. online door tentoonstelling 'Kosmos: Kunst & Kennis'.
Museum Bussemakerhuis deelt via Facebook een paar keer per week werken uit de huidge expositie VIER WEVERKENS, Schietspoele, Sjerrebekke, Spoelza.
Vlieg over Drenthe en bekijk via Hunebedcentrum  alle hunebedden. 
Voor kinderen geven Maritiem Museum digitaal les over de maritieme wereld, evenals
het van Goghmuseum digitaal les geeft over tekenen en schilderen.
Rijksmuseum Amsterdam heeft een nieuw digitaal platform voor Ontdek Rijksmuseum Meesterwerken.
Museum Verhildersum doet een online tour door het museum.
Op de website van Airborne Museum Hartenstein zijn er luisterverhalen te vinden.
Teylersmuseum stelt een normaliter besloten app 'Grootmeesters' open voor kinderen om kunstenaars en hun werk te leren kennen. 
Museum Huis Doorn neemt je mee op een digitale panoramatour.
Via het Westfries Museum online kun je een cursus papieren duiven knippen om jouw held in Coronatijd te eren.

Reacties