Hoe verder met de discussie over de nieuwe museumdefinitie?

Update: juli 2020

Ontwikkelingen ICOM International

Sinds het aftreden van voorzitter Jette Sandahl van de definitiecommissie MDPP2 begin juni is een onduidelijke situatie ontstaan. Jette's vertrek werd gevolgd door het aftreden van een flink aantal andere MDPP2-leden. Ook drie leden van de Executive Board vertrokken. Op 19 juni trad zelfs ICOM President Suay Aksoy af. Vice-president Alberto Garlandini is haar nu opgevolgd als ICOM President.

Luc Eekhout, voorzitter van ICOM-NL, benadrukte in zijn ontslagbrief als lid van de MDPP2 dat deze crisis vooral terug te voeren is op de structurele governance-problemen binnen ICOM. Wij hopen dan ook dat deze crisis kan functioneren als katalysator voor verbetering van de ICOM-organisatie.

Hoe verder met de discussie over de nieuwe museumdefinitie?
De besluitvorming over een nieuwe definitie zou al uitgesteld worden naar de General Conference in 2022, met een zorgvuldige route daarnaartoe, maar nu lijkt het proces stil te liggen. Wij wachten op nadere berichten over hoe dit weer opgepakt gaat worden en wanneer de inbreng van nationale comités als ICOM Nederland wordt verwacht. Zodra we meer weten, komen we bij jullie terug met concrete voorstellen, want het blijft een wezenlijke discussie.

Ondertussen is de analyse verschenen van de meningen over de 'oude en de nieuwe' definitie van ICOM-leden tijdens de bijeenkomst op 6 februari 2002. Die is, samen met de uitgetypte kaartjes en het verslag, hier terug te vinden de website van ICOM Nederland.

Vragen?
Neem contact op met de Werkgroep Museumdefinitie ICOM Nederland:
Frederique van Steekelenburg, Herman Tibosch en Arja van Veldhuizen
Contact: arja@arjavanveldhuizen.nl