U bent hier

Kanshebbers

De genomineerden voor de twee categorieën van de Museumeducatieprijs 2017 zijn bekend. De winnaar wordt op 10 november in Beeld en Geluid bekend gemaakt.

Beste Projectplan

KUNSTSCHOOL MH
VOOR GROEP 6 BASISONDERWIJS
MAURITSHUIS

Kunstschool Mh is een samenwerking tussen het Mauritshuis, buurtcentrum De Mussen in de Schilderswijk van Den Haag en de Prinses Ireneschool in dezelfde wijk. Het project bestaat uit een serie lessen waarbij telkens één schilderij en één onderwerp centraal staan. De kinderen maken in kleine groepjes een kort filmpje waarin ze vertellen wat het thema was, de opdracht en het resultaat. Dit illustreren ze met werkstukken die in de les zijn gemaakt. De filmpjes worden getoond tijdens het afsluitende museumbezoek, waar de kinderen, begeleid door een museumdocent, zelf de rondleiding verzorgen.

KUNSTHAL KIJK ZE KIJKEN
VOOR SPECIAAL PRIMAIR ONDERWIJS EN OUDEREN
KUNSTHAL ROTTERDAM


Kunsthal Kijk ze Kijken is een samenwerkingsproject tussen de Kunsthal, Stichting BOOR (Rotterdamse scholenkoepel) en Stichting Laurens (ouderenzorg). Het project laat kinderen uit het speciaal basisonderwijs samen met ouderen naar kunst kijken, tekenen en erover praten. Gewapend met potloden en tekenblokje gaan leerlingen en ouderen samen op ontdekkingsreis. Centraal binnen dit project staat het idee van een social object: een voorwerp dat gespreksstof oproept. Denk aan een vrolijke hond die de aanleiding is voor een gesprek. Kunstwerken worden op een vergelijkbare manier ingezet. Aan het eind van het project worden de tekeningen tentoongesteld in het KunsthalLAB.

                                                                                                                                            

Beste lopende project

VERWONDERPASPOORT
VOOR BASISSCHOOLLEERLINGEN VAN 4 TOT 12 JAAR EN HUN FAMILIES
NATURALIS BIODIVERSITY CENTER

Het aanbod van negen educatieve partners op het gebied van natuur, wetenschap, technologie en duurzaamheid in Leiden is samengebracht binnen het Verwonderpaspoort. Scholen kunnen op verwonderpaspoort.nl eenvoudig activiteiten voor hun klassen vinden en aanvragen. Nadat de kinderen een activiteit hebben gevolgd, wordt hun Verwonderpaspoort gescand en spelen ze een digitaal eiland vrij in de Verwonderwereld. Op dit eiland vinden ze nog meer informatie, proefjes, filmpjes en (mini)games over het onderwerp van de gevolgde activiteit. Het paspoort bestaat uit een schoolpas en een thuispas om ook met de familie activiteiten te kunnen doen.


FLIP THE MUSEUM
VOOR GROEP 1 T/M 8 BASISONDERWIJS
VAN ABBEMUSEUM
Flip the Museum bestaat uit twee fasen. De eerste fase vindt plaats op school. Tijdens een kick-off-dag transformeren leerlingen de school tot een museum. Ze hangen eigen kunstwerken op, richten ateliers in en in de hal wordt een mini-Van Abbemuseum opgetuigd met replica's. Leerlingen bezoeken het museum ook alvast met de museumrobot. In de weken daarna worden alle klassen gekoppeld aan professionele kunstenaars met wie ze aan de slag gaan.

In de tweede fase nemen de leerlingen het Van Abbemuseum over. Hiervoor hebben ze gesolliciteerd op vacatures voor directeur, curator, rondleider, bewaker, kassamedewerker en museumkoor. De junior medewerkers krijgen eerst een masterclass van de echte medewerkers en lopen een middag mee. Daarna is het museum voor één dag van hen. Behalve met alle leerlingen is het museum dan ook gevuld met ouders en familie.

Dossiers 
Educatie Museumvisie

Reacties