U bent hier

Meer dan waard: nieuwe videoreeks over de vijf waarden van musea

Musea zijn hun bestaan meer dan waard, zowel kwalitatief als kwantitatief. In de nieuwe videoreeks 'Meer dan waard' laten we zien dat het niet alleen om de getallen gaat, maar ook om verwondering, ontwikkeling, verbinding, beleving en verrijking. 


De maatschappelijke waarde van musea
Sinds 2011 houdt de Museumvereniging zich actief bezig met de maatschappelijke waarde van musea. Elk museum, of het nu een bescheiden buurtmuseum of een gevestigd nationaal museum is, heeft een collectie die een breed palet aan waarde oplevert, variërend van schoonheid tot kennis. Musea zijn niet weg te denken uit ons bestaan. 

Nieuwe videoreeks
Op welke manier brengen we verhalen uit onze museale collecties over aan museumbezoekers? Hoe beleeft de 'Museuminspecteur van het jaar' onze musea? En hoe vormt de Museumkaart een win-win situatie voor zowel publiek als sector? In de videoreeks 'Meer dan waard' onderzoeken we de waarde van musea wanneer we voorbij gaan aan bezoekersaantallen.  

Bekijk ze allemaal hieronder of via ons YouTube-kanaal

Verwonderen - Muiderslot (collectiewaarde)
Henk Boers is hortulanus en conservator buitenmuseum bij het Muiderslot, dat deel uitmaakt van het Netwerk Zuiderzeecollectie. Hij vertelt over zijn verwondering voor het Muiderslot en op welke manier hij het verhaal van onze strijd tegen het water overbrengt aan de museumbezoeker.

Ontwikkelen - Verwonderpaspoort (educatieve waarde)
In 2017 won het Verwonderpaspoort de Museumeducatie Prijs. Het Verwonderpaspoort is een project van Leidse musea en (onderwijs)instanties met als doel om natuur, wetenschap, technologie en duurzaamheid toegankelijk te maken voor kinderen. In de ​Hortus botanicus Leiden (de oudste nog bestaande botanische tuin van Nederland uit 1590!)​ gaan we kijken hoe dit werkt. 

Verbinden - MuseumkaartMatch (verbindende waarde) 
Via het online MuseumkaartMatch.nl kunnen Museumkaarthouders een maatje vinden om samen naar het museum te gaan. Tijdens de Nationale Museumweek 2018 vindt in het Stadsmuseum Harderwijk een Gouden MuseumkaartMatch-avond plaats. Een speciale avondopenstelling waar volop gematcht kan worden om te verrassen, verrijken en verbinden. 

Beleven - Museuminspecteur van het jaar (belevingswaarde)
Lente (9 jaar) uit Enschede is in 2017 ‘Museuminspecteur van het jaar’ geworden. We gaan op pad met deze inspecteur om te zien wat zij beleeft tijdens een museumbezoek. Zij is als museuminspecteur in meerdere musea geweest en koos voor deze opname specifiek voor het Openluchtmuseum in Arnhem. 

Verrijken - Museumkaart (economische waarde)
Erik Heijkoop (Beertje Brult) is een fervent museumbezoeker, ondanks zijn lichamelijke beperking. We volgen hem in het Dordrechts Museum waar hij veel plezier beleeft aan zijn Museumkaart. Andersom draagt hij bij aan een bloeiende museumsector en vormt zijn kaart een dubbele verrijking. 

Dossiers 
Meer dan waard

Reacties