U bent hier

Museumkids in 2021

Museumkids in 2021

De missie van Museumkids is om kinderen in de bassischoolleeftijd, hun (groot)ouders en verzorgers op een speelse manier te verbinden met museale collecties en zo bij te dragen aan het publiek van de toekomst. Fysiek of virtueel: in musea kun je dromen en leren over worden wat je wil.

We verbinden kinderen in de basisschoolleeftijd en hun (groot)ouders onder andere door op de website Museumkids.nl de leukste museumuitjes te presenteren en door via het museuminspecteursprogramma kinderen te stimuleren hun mening over het museumbezoek te geven. Daarmee vormt de kinderstem de basis voor de Kidsproof musea. De vele museuminspecties leveren input voor musea en voor andere bezoekers. De Kidsproof musea vormen voor nieuwe bezoekers de entree tot het museumveld. 


Museuminspecteurs
2021 is het 10e Museuminspecteursjaar. Net als voorgaande jaren roepen we ook dit jaar kinderen op hun mening over het museumbezoek te geven als museuminspecteur. Hoe vond je je museumbezoek, waren de mensen aardig, heb je er wat van opgestoken, wat zou jij doen als je de directeur mag zijn, etc. Via de app of via de site kunnen ze zo museuminspecties invullen en meedingen naar een seizoenprijs of naar de titel aan het eind van het jaar: museuminspecteur van het jaar.

Dit jaar zijn de spelregels enigszins aangepast. We zetten een online jury in voor het kiezen van de top vijf museuminspecteurs. En voor de museuminspecteur van het jaar wordt weer een deskundige ingezet. Je leest er alles over op museumkids. Via het Museumkids-dashboard kun je zien wat er over jouw museum in de inspecties staat. Nog geen inlog? Via een mailtje aan info@museumkids.nl is dat zo geregeld.


Kidsproof musea
De museuminspecteurs vormen met hun inspecties de basis voor de Kidsproof musea. Bij de start van het seizoen waren de criteria gelijk aan die van vorig jaar: minstens 60 inspectierapporten met een gemiddeld cijfer van minimaal een 8.0 levert aan het einde van het jaar een Kidsproof museumstatus op. In juli 2021 zijn de criteria voor dit jaar aangepast, gezien de tegenvallende bezoekersaantallen in het coronajaar. Om het keurmerk Kidsproof Museum 2022 te verkrijgen, moeten musea vóór 1 november 2021 het volgende bereiken: minimaal 35 inspecties en minimaal een 8.0 gemiddeld. Lees hier meerOok in 2021 geven we regelmatig een update van de stand van zaken, zodat je elke schoolvakantie en vrij weekend kunt gebruiken om inspecteurs te werven. Houd daarvoor de ledenmail en museumcontact.nl in de gaten.

Materialen, activiteiten, campagnes
Elke schoolvakantie, elk weekend kun je via de buttonflyers of met de digitale campagnematerialen museuminspecteurs en daarmee inspecties te werven. Via het centrale cms kun je je activiteiten op museumkids.nl plaatsen, die we gebruiken in onze online campagne en voor de socials. Fijn als je dat tijdig doet, zodat we ook jullie activiteiten mee kunnen nemen. Zodra de nieuwe buttonflyers en de materialen beschikbaar zijn, plaatsen we die op Museumcontact en in de ledennieuwsbrief.


In dit 10e jaar hopen wij op meer museuminspecteurs dan ooit tevoren en in elke provincie een Kidsproof museum. Daarvoor hebben we elkaar hard nodig.

Vragen, tips of opmerkingen? Mail info@museumkids.nl.


Volg Museumkids ook op Facebook, Twitter, Youtube en Instagram.
F: Museumkids
T: @Museumkids_NL
Y: museumkids
I: Museumkids_nl
#museumkids #museuminspecteurs

Reacties