Museumkids in 2022 – nieuwe app en meer synergie met museum.nl

Op 25 juli gaat de nieuwe museuminspecteurs app live en is het museale aanbod voor families op museum.nl te vinden. Daarmee is dit 11e Museumkidsjaar een bijzonder jaar waarbij veel gaat veranderen.

Doel

Ook het elfde museumkidsjaar is gericht op het duurzaam verbinden van kinderen aan museale collecties en daarmee bouwen we aan het publiek van de toekomst. Daarbij gaat het om kinderen in de basisschoolleeftijd en het museumbezoek in hun vrije tijd met familie. Want in musea kun je spelend leren, verwonderen, dromen en geïnspireerd raken en hoe eerder je dat doet hoe beter. Want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. *

Wat blijven we doen

Museumkids heeft drie belangrijke doelgroepen:

1. Musea: Voor musea leggen we een verbinding met hun jongste publiek. En zij zijn als Kidsproof museum een voorhoede voor nieuw publiek.

2. Kinderen: Kinderen hebben met hun inspectie direct invloed op de selectie van de Kidsproof musea. Kinderen vinden musea leuk omdat je iets kunt leren en doen. Het maken van een verslag/doen van een inspectie wordt gestimuleerd doordat museuminspecteurs prijzen kunnen winnen en museuminspecteur van het jaar kunnen worden.

3. Ouders: Het museumaanbod gericht op families brengen we onder de aandacht van de ouders. Daarbij krijgt ook de Museumkidskaart een plek want dat is hét instrument om met je kinderen vaker een bezoek aan musea te brengen, want in musea kun je van alles leren en doen en het is leuk om musea te bezoeken.

Wat verandert er

Omdat museumkids qua techniek aan herziening toe is en dit gepland staat in dit jaar grijpen we dit moment tevens aan om het concept te verscherpen voor alle drie de doelgroepen.

1. Musea, zij zijn gebaat bij feedback van deze doelgroep om zo aan hun publiek van de toekomst te kunnen werken. Inzage in de antwoorden van de kinderen en een eenvoudige manier om activiteiten te plaatsen is daarbij belangrijk. Dat gaan we mogelijk maken via een verbinding met het cms van museum.nl.

2. Kinderen in de basisschoolleeftijd kunnen hun stem laten horen, hoe was je museumbezoek, wat zou je hiervan doorvertellen, wat is een tip en wat is top. De nieuwe vragenlijst van de inspectie wordt dynamischer. Voor musea wordt het mogelijk zelf vragen aan de inspectie toe te voegen.
De app wordt opnieuw opgezet en is puur op het museumverslag, de inspectie gericht. Daarmee is de focus terug op de core business: laat je stem horen, werk mee aan de selectie van Kidsproof musea, maak kans op mooie prijzen en geniet van je museumbezoek. Van elke voltooide inspectie kun je een verslag, een kunstwerk maken met stickers, foto’s van het museum en zo vul je een heel museum. Je kunt het kunstwerk delen, laten zien op school of aan je familie.

3. Ouders van kinderen in de basisschoolleeftijd brengen we het leukste familieaanbod in de musea onder de aandacht. Met in de voorhoede de Kidsproof musea. Dit loopt voortaan via museum.nl en is daarmee een verrijking van museum.nl. Vanuit museum.nl wordt ook de content voor de sociale mediakanalen en de nieuwsbrief verzorgd. De Kidsproof score is bij de museuminformatie te zien en daar kunnen gezinnen en kinderen meer over Museumkids lezen zodat ze zelf ook museuminspecties kunnen gaan doen. De kunstwerken van de inspectie staan op de Museumkidspagina en dit spoort andere kinderen weer aan om ook vragen te beantwoorden over hun bezoek en een kunstwerk te maken.

Hoe ziet het wedstrijdjaar er uit

In de schoolvakanties neemt het museumbezoek van gezinnen toe. In elke schoolvakantie is er door het maken van een museuminspectie na je bezoek een prijs te winnen. Er zijn vijf schoolvakanties: (kerstvakantie, voorjaar, mei, zomer en herfstvakantie, ook wel Museumkidsweek)

Aan het einde van het seizoen, na de Museumkidsweek in de herfstvakantie, wordt door een deskundige volwassen jury 3 museuminspecteurs van het jaar gekozen, in elke leeftijdscategorie een. De leeftijdscategorieën zijn: 4-6, 7-9 en 10 -12 jaar.

Kidsproof bepaling

De Kidsproof bepaling verloopt voortaan via een combinatie van twee ranking vragen met een motivatievraag. Zie hiervoor ook het verslag van de Museumkidskopgroep van 27 juni. Kidsproof musea: als museum kun je Kidsproof museum 2023 worden door minimaal 60 inspecties met een NPS score 9 of 10 en een Csat van 4 of 5 sterren te behalen (tevreden, zeer tevreden).

Uitreiking: In de afgelopen twee jaar hebben we gezien dat het splitsen van de uitreiking, voor de musea en voor de kinderen apart, en deze digitaal op verschillende momenten uitzenden succesvol is gebleken. Dat willen we vasthouden. Hiermee denken we een groter bereik te kunnen creëren in de juiste doelgroep. De bekendmaking van de Kidsproof musea houden we aansluitend aan de ALV eind november. De bekendmaking van de museuminspecteur van het jaar is daar vlak voor en vindt plaats op museumkids.nl.

Wat doen we niet meer

1. Games. De museumgames worden niet intensief gebruikt en leiden af van de kern van museumkids. Daarom laten we dit vooralsnog los.

2. Stemmen en badges. In het oude museumkidsconcept was het op elkaar stemmen nodig om bij de top 10 te kunnen komen. Omdat dit ver af staat van de inhoud van het museumbezoek laten we dat los.

3. seizoenswinnaars: elk seizoen was er een winnaar die verzekerd is van een plek in de finale. Omdat daarmee de stimulans tot verder museumbezoek voor die winnaars wegviel wordt dat systeem losgelaten. Als deelnemer kun je nu op elk moment instappen en kans maken om jaarwinnaar te worden.

Op 25 juli verwachten we de overgang van museumkids.nl naar museumaanbod voor families binnen museum.nl en een overstap voor de museuminspecteurs naar een nieuwe app te realiseren. We houden je via museumcontact.nl op de hoogte van de voortgang.

Heb je vragen, tips, meld je dan via info@museumkids.nl

Team Museumkids

Marit, Eline, Ellen