U bent hier

Museumkids: terugblik op 2020

Museum Helmond is het Kidsproof museum van 2021

Het geschiedenisthema, En toen, terug in de tijd heeft het hele jaar als leidraad voor de campagnes gediend. Met bijpassende posters, flyers en een animatie is online en in print ingezet op verbinding van alle kinderen in Nederland met museale collecties en met de musea.

Vol goede moed startten we in de kerstvakantie van 2019 en de voorjaarsvakantie in 2020 met het oproepen van gezinnen om toch vooral een museum te bezoeken, een verantwoord en ook leuk uitje, goed voor de ontwikkeling van je kind en ook voor jezelf plezierig. Vlak daarna, in maart werden musea gesloten in verband met het coronavirus. Om de verbinding met museale collecties te blijven stimuleren hebben we in plaats van op fysiek bezoek ingezet op digitaal bezoek. Online valt er immers nog van alles te ontdekken. Door middel van kleurplaten, proefjes, verhalen, filmpjes etc.

Omdat onduidelijk was wanneer en ook hoe musea weer open konden is het hele jaar vinger aan de pols gehouden, is het nodig om de criteria voor kidsproof musea aan te passen en is het nog steeds haalbaar om ook in dit jaar minstens 60 inspecties met een gemiddelde van een 8 te halen. Richting de herfstvakantie, de laatste mogelijkheid om te inspecteren, is de beslissing gevallen: er was voldoende familiebezoek in de afgelopen maanden en ook de inspecteurs waren voldoende gemotiveerd. Het aanpassen van de criteria is niet nodig gebleken. De eindscore is een mooie 52 Kidsproof musea in 10 provincies, op basis van meer dan 10.000 inspectierapporten, door 3,5 duizend museuminspecteurs.

De uitreiking is vanwege de onmogelijkheid om fysiek samen te komen gesplitst in twee digitale uitreikingen: een museuminspecteur van het jaar uitreiking en een webinar voor museummedewerkers met aan het einde de bekendmaking van de Kidsproof musea. Het webinar kun je hier terugkijken. De 52 musea zijn gefeliciteerd in mails naar de eigen burgemeesters, commissarissen van de koning en gedeputeerden, en hebben een ereplaats op museumkids.nl gekregen. Het bezoek aan museumkids.nl is dit jaar met 160.000 gebruikers gestegen tot meer dan 500.000 gebruikers. 

Museumkids Kidsproof museum 2021 logo

Indy de Museuminspecteur van 2021
Indy de Museuminspecteur van 2021
Dossiers 
Museumkids

Reacties