Museumkidsweek 2018 in teken van vriendschap

Herfstvakantie = Museumkidsweek! De vierde Museumkidsweek is van 13 t/m 28 oktober in heel Nederland. Net als vorig jaar sluiten we thematisch aan op het thema van de Kinderboekenweek: vriendschap!

Waarom Museumkidsweek?
Uit onderzoek naar de bekendheid van de Museumkidsweek, in 2017 uitgevoerd door bureau Validators, blijkt dat zowel Museumkaarthouders als frequente Museumbezoekers zonder Museumkaart een bezoek aan een museum belangrijk vinden voor de ontwikkeling van hun kind(eren). Ook kwam uit dit onderzoek dat de bekendheid van de Museumkidsweek onder beide groepen fors is gestegen ten opzichte van 2016. Graag willen we die bekendheid dit jaar samen met de musea nog verbeteren en verbreden naar niet-frequente museumbezoekers.

Verbinden van alle Nederlandse kinderen en hun familie met jullie collectie
De Museumkidsweek is een jaarlijks terugkerend event, een middel om die verbinding met museale collecties te bewerkstelligen. Passend bij het beleidsdoel van de Museumvereniging om zoveel mogelijk kinderen – en (groot)ouders in hun gevolg -  kennis te laten maken met de prachtige museumcollecties en inspirerende activiteiten in de musea. De Museumkidsweek gebruiken we om aandacht te vragen voor alle collecties en kidsactiviteiten door heel Nederland (collectieve promotie). Daar kunnen en moeten we elkaar bij ondersteunen, samen staan we immers sterk in landelijk en regionaal bereik.

Wedstrijd als stimulans van museumbezoek
Met een wedstrijd willen we museumbezoek door de doelgroep stimuleren. De wedstrijd sluit aan bij het vriendschaps­thema: Tikkit, de mascotte van Museumkids, is je beste vriend en brengt je naar de mooiste voorwerpen in het museum. De wedstrijd wordt via een bezoekersflyer uitgelegd. Musea ontvangen van ons een Tikkitsticker die ze bij een bijzonder voorwerp in het museum kunnen plakken. We zorgen uiteraard voor ‘museumvriendelijke stickers’ die geen plakresten achterlaten. Kinderen kunnen onder het motto “vriendschap is samen ontdekken” op zoek naar de plek in het museum waar Tikkit is blijven hangen. Door een foto van die plek/voorwerp op museumkidsweek.nl te uploaden maken ze kans op een prijs. Om het thema rond te maken vullen ze daar de volgende zin aan: “Vriendschap is samen:……….”. Van jullie ontvangen we graag een afbeelding van de plek van de sticker via info@museumkids.nl. Dat wordt de geheime hint die we delen op museumkids.nl en op social.

Prijs
De hoofdprijs is een vriendenfeestje voor het winnende kind in een Kidsproof museum. Musea die hiervoor in aanmerking willen komen zijn hierbij van harte uitgenodigd om zich aan te melden bij Ellen Bakema. Er worden vier winnaars uitgekozen.

Materialen - zie ook de bijlagen bij dit bericht: de animatie via deze link: https://we.tl/t-YcdYdqByWT

Alle Kidsproof musea ontvangen van ons in week 40 een pakket met:
-1 stickervel met een grote en een kleinere Tikkit om in het museum bij een geschikt collectieonderdeel op te hangen
-500 of 300 flyers om aan bezoekende families met kinderen uit te delen bij binnenkomst (met wedstrijduitleg)
-2 posters om op te hangen Net als vorig jaar is ook dit jaar kinderboekenschrijver en -illustrator Harmen van Straaten betrokken bij de vormgeving van de materialen. Alle Kidsproof 2018 musea en de bijna Kidsproof 2019 musea en de musea die via het formulier materiaal hebben aangevraagd ontvangen in de week van 1 oktober de promotiematerialen.

Meedoen aan de Museumkidsweek maar nog niet Kidsproof?
Dan kun je de materialen aanvragen via dit  formulier: https://goo.gl/forms/bnzOyzQT2aX8A3LE3
Deze verzending is gepland in de week voor de herfstvakantie (week 41).

Activiteiten
De activiteiten voor kinderen tot en met 12 jaar voor de herfstvakantie kun je net als vorig jaar zelf op de site plaatsen via www.museumkidsweek.nl/aanmelden-activiteit/ .

Na aanmelding zijn ze direct zichtbaar op: https://www.museumkidsweek.nl/activiteiten/  De site is in een bij het nieuwe thema passend jasje gestoken. Het is fijn als jullie activiteit(en) aansluiten bij het thema vriendschap, het is niet noodzakelijk. Na het invoeren kun je zelf je tekst en afbeelding niet meer wijzigen. Daarom hebben we één correctieronde ingepland in de week voorafgaand aan de herfstvakantie. Wijzigingen kun je doorgeven aan: info@museumkids.nl.

Meer informatie
De PR/marketing- of communicatiemedewerkers van alle musea hebben bericht van ons ontvangen. En hier op Museumcontact.nl houden we iedereen op de hoogte van de ontwikkelingen rond de Museumkidsweek. Vragen, tips en opmerkingen kun je mailen naar Ellen Bakema, Marketingcoördinator Museumkaart ebakema@museumvereniging.nl.

Vriendschap is... Museumkidsweek!
Dossiers