U bent hier

Museumnorm 2015 wordt geëvalueerd

Afbeelding: Museum MORE, locatie Kasteel Ruurlo, voldoet sinds 2017 aantoonbaar aan de Museumnorm. (Foto: Rutger Hollander)

De Museumvereniging en het Landelijk Contact van Museumconsulenten evalueren dit jaar de Museumnorm – het kwaliteitskader voor alle geregistreerde musea in Nederland. De evaluatie leidt tot een herijking in 2020.

De laatste revisie van de Museumnorm trad in 2015 in werking (zie bijlage). Gelet op trends, politieke ontwikkelingen en maatschappelijke debatten waaronder polarisatie, culturele diversiteit, vergrijzing en toegankelijkheid, is het van belang om de Museumnorm relevant te houden voor de branche. Bij het evalueren wordt feedback gevraagd door de klankbordgroep bestaande uit de volgende leden:

  • Germa Greving, Museum Het Pakhuis Ermelo
  • Jacquelien van Schaik, Museum Beelden aan Zee
  • Marieke de Jongh en Tiana Wilhelm, Stedelijk Museum Zutphen & Museum Henriette Polak
  • Rianne Verhees, Streekmuseum De Meestoof
  • Stijn Huijts, Bonnefantenmuseum
  • Wim Weijland, Rijksmuseum van Oudheden

De evaluatie leidt tot een herziend kader, Museumnorm 2020. Dit kader zal tijdens de ledenvergadering van de Museumvereniging in het najaar ter goedkeuring worden voorgelegd aan de musea.

Contact
Heeft u vragen over de evaluatie van de Museumnorm? Neem gerust contact op met Bente Bergmans, medewerker kwaliteit (bbergmans@museumvereniging.nl / 020-551 2900).

Alle leden van de Museumvereniging voldoen aan de Museumnorm. Kwaliteit is essentieel voor een blijvende binding van alle inwoners van ons land met museale collecties. De onafhankelijke stichting Museumregister Nederland toetst op initiatief van een museum zelf of het voldoet aan de Museumnorm. Een museum dat voldoet aan de norm wordt opgenomen in het Museumregister. Daarna kan het museum het lidmaatschap van de Museumvereniging aanvragen.

 

Tags 
Nieuws

Reacties