Naar een nieuwe museumdefinitie: vijf definitievoorstellen bekend

ICOM, de internationale brancheorganisatie op het gebied van musea en museumwerk, heeft vijf definitievoorstellen gepresenteerd waar elk landelijk comité een voorkeur over mag uitspreken.

Om weten welke definitie in Nederland het meeste draagvlak heeft, organiseert ICOM Nederland een online consultatie en dialoogsessies.

Op basis van de input van de ICOM-leden wereldwijd, zijn er vijf voorstellen bekendgemaakt (zie hieronder. Op de website van ICOM Nederland vind je ook het formulier om jouw reactie hierover achter te laten.

1. A museum is an accessible, inclusive, not-for-profit institution. It inspires discovery, emotion, reflection, and critical thinking around tangible and intangible heritage. In the service of society, and in active partnership with diverse communities, museums research, collect, conserve, exhibit, educate and communicate. They operate professionally and ethically, promoting sustainability and equity.

2. A museum is a permanent, not-for-profit institution, accessible to the public and of service to society. It collects, conserves, interprets and exhibits, tangible, intangible, cultural and natural heritage in a professional, ethical, and sustainable manner for research, education, reflection and enjoyment. It communicates in an inclusive, diversified, and participatory way with communities and the public.

3. A museum is a not-for-profit, permanent institution in the service of society that researches, collects, conserves, exhibits, and communicates tangible and intangible heritage. Open to the public, it is accessible, inclusive, and fosters diversity and sustainability. The museum operates professionally, ethically and with the participation of communities, offering varied audience experiences for the purposes of education, enjoyment and the expansion of knowledge.

4. A museum is an inclusive, not-for-profit institution, open to the public, which researches, collects, preserves, exhibits, and communicates tangible and intangible heritage, facilitating critical reflections on memory and identity. Museums are in the service of society, providing educational and knowledge sharing experiences. Driven by communities or shaped together with their audiences, museums can take a wide range of formats, fostering equal access, sustainability, and diversity.

5. A museum is an open and accessible not-for-profit institution that collects, researches, preserves, exhibits and communicates the tangible and intangible heritage of people and the environment for the benefit of society. Museums are committed to ethical and sustainable practices and are operated in an inclusive and professional manner to create enjoyable and educational experiences that foster curiosity and discovery.
Dossiers
Museumdefinitie