Nog steeds vrezen honderd musea voor voortbestaan na een jaar

10 augustus 2020

Het nieuws dat zo’n honderd musea verwachten hoogstens een jaar overeind te kunnen blijven is opgepakt door een groot aantal nieuwsbronnen - ANP, Volkskrant, NRC, Telegraaf, AD om maar enkele te noemen - en het NOS journaal vanaf 23 juli. In de aanloop naar Prinsjesdag zullen we de uitkomsten van de komende enquête publiceren en die ook onder de aandacht brengen van pers en politici.

Op 29 juli maakte het Mondriaan Fonds bekend welke 28 regionale musea in aanmerking komen voor de Compensatieregeling Coronacrisis Musea > 100.000 bezoekers. Begin september wordt bekend gemaakt welke musea in aanmerking komen voor de regeling Compensatieregeling Coronacrisis Musea 40.000 – 100.000 bezoekers van het Mondriaan Fonds. In verschillende provincies wordt op dit moment gewerkt aan de uitwerking van de provinciale steunmaatregelen voor cultuur als gevolg van corona. Hou als musea ook goed in de gaten of je daarvoor in aanmerking komt en zie daarvoor ook deze pagina op Museumcontact

Graag roepen we alle musea op om zich zo veel mogelijk aan te melden voor de steunmaatregelen die er al zijn. Dat heeft twee redenen: door niet aan te vragen wordt onbewust een signaal afgegeven dat de situatie zo erg niet is én musea kunnen vaak pas voor aanvullende steun van bijvoorbeeld gemeenten en provincies in aanmerking komen als het generieke noodpakket ingezet is. Dit schema biedt een beknopt overzicht van de verschillende steunmaatregelen voor musea.