Praat mee over de nieuwe museumdefinitie!

ICOM International doet opnieuw een consultatieronde om uiteindelijk in 2022 te kunnen stemmen over een nieuwe internationaal geldende museumdefinite. Nederland is gevraagd om vóór 10 april twintig kernconcepten te kiezen die in elk geval in de nieuwe definitie thuis horen inclusief een korte toelichting wat er onder elk kernconcept wordt verstaan. ICOM Nederland nodigt daarom uit om mee te praten via de open Zoom-sessies.

Waar we nu staan
Tijdens de ICOM General Conference in Kyoto in 2019 is het besluit over een nieuwe museumdefinitie uitgesteld, onder andere om meer ‘bottom up’ vanuit de leden de discussie te voeren over wat een museum is en wil zijn. In december 2020 presenteerde de internationale museumdefinitie werkgroep een route in elf stappen om te komen tot twee of drie voorstellen waarover alle nationale comités tijdens de volgende General Conference in Praag in augustus 2022 gaan stemmen. Een deel van de stappen bestaat uit het raadplegen van de leden en dat gaat lopen via alle comités binnen ICOM. Ook ICOM Nederland wil, o.a. met behulp van de kanalen van de Museumvereniging, de museummedewerkers in de sector betrekken en daarna concrete adviezen uitbrengen.

Doel van de Zoom-sessies
ICOM Nederland is gevraagd om vóór 10 april twintig kernconcepten te kiezen die in elk geval in de nieuwe definitie thuis horen inclusief een korte toelichting wat er onder elk kernconcept wordt verstaan. Daarom organiseert ICOM Nederland twee Zoom-sessies om de mening van de Nederlandse museummedewerkers te horen. Deze zullen plaatsvinden op:
23 maart om 19.00-21.00
25 maart van 14.00-16.00

Meld je aan via
definitie@icomnederland.nl. Na je aanmelding ontvang je een link voor de Zoom-bijeenkomst en een vragenlijst ter voorbereiding.

Achtergrond informatie
Voor meer achtergrond informatie,
raadpleeg de factsheet. De Nederlandse museumdefinite werkgroep staat onder leiding van Amanda Vollenweider, Senior manager Educatie en Presentatie bij Van Gogh Museum. Voor vragen kun je haar een bericht sturen via definitie@icomnederland.nl of raadpleeg www.icomnederland.nl.

Over ICOM
De International Council of Museums, kortweg ICOM, is een internationale organisatie waarvan zowel musea als museummedewerkers lid kunnen zijn. ICOM is opgericht in 1946 en is een onafhankelijke niet-gouvernementele organisatie.

Dossiers
Museumdefinitie