U bent hier

Rondleiders en museumdocenten in musea

Musea en rondleidingen worden vaak in één adem genoemd. De collectie van het museum komt tot leven door de verhalen die rondleiders met veel enthousiasme overbrengen op het publiek. Rondleiden is een vak en zowel de rondleiders zelf als de musea erkennen dit.

Rondleiders aan het werk

Veel rondleiders werken op dit moment als ZZP’er bij één of diverse musea. Met de aanname van de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie) is het moment gekomen dat musea opnieuw moeten gaan kijken naar hoe ze met hun rondleiders willen samenwerken. De aangepaste wet heeft tot nu toe niet de duidelijkheid of de rust gebracht waar op gehoopt werd.

Museumvereniging heeft dit gesignaleerd en samen met een werkgroep vanuit de sector actie ondernomen om meer duidelijkheid te creëren. Helaas blijkt een eenduidige oplossing en one size fits all niet mogelijk. Musea maken nu, onafhankelijk van elkaar, verschillende keuzes.

Keuzes die mogelijk zijn:

  1. het door de Belastingdienst goedgekeurde modelcontract van BRAM, de beroepsgroep voor rondleiders en museumdocenten. Dit contract op ZZP basis is opgesteld in 2018 en geldig tot 2023. Deze raamovereenkomst is vrij te gebruiken door alle musea. Het contract is zowel te vinden op de website van BRAM als via Museumcontact.nl. De modelovereenkomst kan conform de uitgangspunten van de overeenkomst gebruikt worden. Mocht je inhoudelijke vragen hebben dan kun je die stellen via  info@wijzijnbram.nl
  2. de overeenkomst van opdracht – kunst en cultuureducatie, zie de site van de belastingdienst
  3. zelf in dienst nemen van de rondleiders,
  4. rondleiders inzetten via een derde partij, bijvoorbeeld via een payroll bedrijf. N.b. ook hier is de ketenregeling (maximaal aantal tijdelijke overeenkomsten van toepassing).

Wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende keuzes is nader uitgewerkt in het rapport “Rondleidersonderzoek 2019 t.b.v. de drie pleinmusea in Amsterdam”. Zie op de website museumcontact.nl bij dossiers/werkgeverszaken.

Tot 1 januari 2021 gaat de Belastingdienst niet actief handhaven, daarna wel.

En de toekomst?

BRAM denkt na over een kwaliteitskeurmerk voor rondleiders. Museumvereniging denkt graag met hun mee.

Tags 
Nieuws
Dossiers 
Werkgeverszaken

Reacties