U bent hier

Terugblik regiobijeenkomsten 2018

Regiobijeenkomst in Noord-Brabant

Niet altijd in de gelegenheid om naar sectie-activiteiten, Museumkennisdag, Museumcongres en/of ledenvergadering te komen? De regiobijeenkomsten bieden uitkomst! Afgelopen juni vond de tweede editie van de regiobijeenkomsten plaats en ging de Museumvereniging ‘on tour’ langs Limburg, Drenthe en Noord-Brabant.


Museumvereniging
De regiobijeenkomsten zijn gericht op regionale samenwerking tussen musea waar het gaat om profilering, positionering en netwerken. Na een korte introductie heeft Mirjam Moll (manager Platform & Promotie) ons in vogelvlucht meegenomen langs verschillende facetten van de Museumvereniging. Want wat doet de Museumvereniging eigenlijk allemaal? Allereerst de collectieve promotie en belangenbehartiging van de leden, de museumbranche. Concreet is dat bijvoorbeeld alle uitvoering rondom de Museumkaart met daarbij het platform Museumkids en MuseumkaartMatch. Public Affairs zorgt voor continue belangenbehartiging van de hele branche. En de Museumweek en de Museumkidsweek zorgen voor bekendheid bij het grote publiek. Je kunt volledige presentatie bekijken via deze link.

Toegankelijkheid in het museum
Het programma ging verder met een inspirerende presentatie van STUDIO i over toegankelijkheid en inclusie in het museum. Want zou het museum niet een plek moeten zijn voor iedereen? Divers én inclusief. Een belangrijk en actueel onderwerp om als museum over na te denken. Interessante voorbeelden passeerden de revue en concrete stappen werden aangereikt. Op welke manieren kun je jouw museum toegankelijker maken? Dit hoeft niet meteen in de vorm van een groot project. Je kunt bijvoorbeeld ook klein en dicht bij jezelf beginnen aldus STUDIO i. Nynke Feenstra van STUDIO i zal overigens ook aanwezig zijn als spreker op het Museumcongres 4 oktober in Den Haag.

Profileren
Aan het eind van de middag werden ‘tips & tricks’ door de afdeling Public Affairs (Museumvereniging) uitgewisseld. Hoe kan jouw museum de omgeving en belanghebbenden nou effectiever beïnvloeden? En hoe kun je, je als museum sterk profileren richting de overheid? Begin bijvoorbeeld bij het lezen van het coalitieakkoord van je eigen gemeente en zoek de aanknopingspunten voor jouw museum. In de Handleiding Lobbyen bij de gemeente 2018 vind je adviezen en praktische tips.

Natuurlijk werd de dag afgesloten met een borrel om ervaringen uit te kunnen wisselen. Dank aan alle deelnemers en hopelijk tot volgend jaar tijdens een nieuwe reeks regiobijeenkomsten. Wil je voor die tijd met museumcollega’s in contact komen, informatie uitwisselen of inspiratie opdoen? Kijk dan op Museumcontact.

Door: Babeth van Winsen


STUDIO i stelt voor alle deelnemers een gratis publicatie beschikbaar. Museum Open U is praktisch handboek vol tips, zelfscans, inspirerende voorbeelden en ervaringsverhalen van bezoekers om het museum toegankelijker te maken voor mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking. Een aanrader voor iedereen die concreet aan de slag wil om de toegankelijkheid te verbeteren in het museum. Download hier

Wil je meer weten over inclusie? www.studio-inclusie.nl
Vanaf september kun je hier terecht voor verdiepende publicaties, handige toolkits, meer informatie over trainingen en inspirerende best practices van musea uit binnen en buitenland op het gebied van diversiteit, toegankelijkheid en inclusie. 

Dossiers 
Belangenbehartiging

Reacties