Twaalf musea lanceren initiatief 'Musea Bekennen Kleur' voor meer inclusie en diversiteit

Op 4 maart 2020 maken twaalf Nederlandse musea bekend dat zij vanaf dit jaar een samenwerkingsverband aangaan: Musea Bekennen Kleur. Hierin worden vraagstukken onderzocht rondom inclusie en diversiteit binnen de museale sector teneinde deze themas daadwerkelijk te implementeren. De deelnemende musea zijn: Amsterdam Museum, Bonnefanten, Centraal Museum, Dordrechts Museum, Frans Hals Museum, Museum Arnhem, Museum Het Rembrandthuis, Rijksmuseum, Stedelijk Museum Amsterdam, Van Abbemuseum, Van Gogh Museum en het Zeeuws Museum. De ambitie is dat ook andere musea zich in de toekomst aansluiten bij het samenwerkingsverband.

We gaan de komende maanden brainstormen, kennis opdoen, kennis delen met de sector. Musea Bekennen Kleur wordt in de kern een proces van kwetsbaar opstellen, zelfonderzoek, zelfreflectie, kennisuitwisseling, met ruimte voor het feit dat de weg naar meer diversiteit en inclusie voor elk museum er anders uit kan zien. Het resultaat hiervan is een manifest. Daar zullen we rond de jaarwisseling mee naar buiten treden. Maar het begint allemaal met een open, reflectieve blik", aldus Aspha Bijnaar, coördinator van Musea Bekennen Kleur.

Verankeren
De doelstelling van Musea Bekennen Kleur is om musea duurzaam te verenigen in hun streven om diversiteit en inclusie daadwerkelijk te verankeren in het DNA van de verschillende organisaties. Dit wordt toegespitst op de vier p’s: Programma, Publiek, Personeel, Partners, met ruimte voor kennisuitwisseling en (zelf)reflectie. Het is de ambitie is om diversiteit en inclusie een volwaardig en intrinsiek onderdeel te maken van de museumpraktijk.

Overzicht 2020
Musea Bekennen Kleur zal dit jaar tentoonstellingen en programmas presenteren die de themas culturele diversiteit, slavernijverleden of koloniale erfenis belichten. De aandacht voor deze themas past in de huidige ontwikkeling waarbij musea en andere culturele instellingen zoeken naar manieren om meerstemmigheid te implementeren. Een kleine greep uit het overzicht: een tentoonstelling over migratie, over de Nederlandse slavernijgeschiedenis en over de invloed van zwarte cultuur op mode. De eerste tentoonstelling is vanaf 6 maart te zien in Museum Het Rembrandthuis: HIER. Zwart in Rembrandts tijd, over onderbelichte portretten van zwarte mensen door Rembrandt en zijn tijdgenoten. De opening van deze tentoonstelling markeert tevens de aftrap van de samenwerking Musea Bekennen Kleur.