Uitnodiging: meld je aan voor de Museumprijs 2019

Wie wordt het meest publieksvriendelijke museum van Nederland? Meld je nu aan voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2019.

Vrijdag 18 mei, op Internationale Museumdag, was de uitreiking van de BankGiro Loterij Museumprijs 2018: het beste techniekmuseum. Jullie hebben het vast meegekregen: het Maritiem Museum in Rotterdam won, voor de medewerkers tegen hun verwachting. Scheidend directeur Frits Loomeijer kon zijn geluk niet op:

'We zijn Museum van het Jaar geworden - wat geweldig! Toen de vakjury ons nomineerde voor de BankGiro Loterij Museumprijs, was dat al een hele grote eer. Het thema techniek gaat ons aan het hart: het was fantastisch om bevestigd te zien, dat dit werd opgemerkt en beloond met een nominatie. Dat we nu ook nog zoveel stemmen hebben gekregen van het publiek, is ongelooflijk. We zijn hier ontzettend blij mee en gaan het bedrag van € 100.000 besteden aan een spannende, interactieve werkplaats in onze museumhaven. Zodat we nog meer mensen enthousiast kunnen maken voor maritieme techniek!’

De kans om ook zo blij te zijn komt volgend jaar weer. Musea kunnen zich nu aanmelden voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2019!

Meest publieksvriendelijke museum
De prijs van € 100.000, sinds 2007 jaarlijks uitgeloofd door het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, gaat elk jaar naar een museum in een andere categorie. In de afgelopen jaren zijn alle belangrijke museumcategorieën aan bod geweest. In overleg met het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij is daarom besloten over te gaan op een thematische aanpak. Dit vooral om het aantal deelnemende musea te vergroten. Het hele traject van bekendmaking, oproep om mee te doen tot uitreiking vraagt ruim een jaar. Daarom krijgt u nu al de uitnodiging op mee te doen.

De kernjury stelt voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2019 toe te kennen aan het meest publieksvriendelijke museum van Nederland. Wat houdt dat in? In 2019 let de jury met name op:

• Hoe men verschillende nieuwe (doel)groepen weet te bereiken en aan het museum weet te binden, in het bijzonder doelgroepen die zelden of nooit naar een museum gaan.
  • Of het museum toegankelijk, gastvrij en aantrekkelijk is voor een brede waaier van doelgroepen: van jong tot oud, van arm tot rijk, van laag tot hoog opgeleid, et cetera.
  • Welke programma’s en activiteiten het museum ontwikkelt om nieuwe en niet-gangbare doelgroepen naar het museum te krijgen, te activeren en te verbinden.
  • Welke resultaten het museum op deze terreinen behaalt, zowel kwantitatief in bereik en aantallen bezoekers binnen uiteenlopende doelgroepen en herhaalbezoek als kwalitatief in waardering.

Publiek stemt
De jury beoordeelt alle musea die zich kandidaat stellen. Ze maakt daarna een longlist van musea waar alle juryleden op bezoek gaan. Op basis van die bezoeken blijven er zo’n drie tot vijf musea over die uiteindelijk mogen gaan strijden om deze prestigieuze prijs. In april 2019 mag het publiek een maandlang stemmen. Omdat het publiek de laatste stem heeft, maakt elk museum kans om te winnen. De afgelopen jaren won een paar keer een kleiner museum van een groot museum, vooral omdat zij hun achterban heel goed hadden weten te mobiliseren.

Jury
Conform de algemene statuten van de BankGiro Loterij Museumprijs, bestaat de jury tot op heden in beginsel uit maximaal vijf leden:

• drie vaste leden die de kernjury vormen en voor drie voordrachtronden worden benoemd;
  • een of twee tijdelijke leden die vanwege hun specifieke expertise gerelateerd aan het te bekronen thema voor één voordrachtronde worden benoemd.

De huidige kernjury bestaat uit:

• mevrouw drs. H. (Hedwig) Saam, directeur Museum Het Valkhof, Nijmegen, voorzitter
  • de heer drs. B. (Bart) Rutten, artistiek directeur Centraal Museum, Utrecht
  • mevrouw drs. M. (Marjan) Ruiter, directeur Zeeuws Museum, Middelburg

Grijp deze kans!
Werk je in een museum waar veel gebeurt om nieuwe doelgroepen aan te trekken en ben je daar trots op? Grijp dan je kans en meld je museum aan voor deze prachtige prijs! Dat kan vanaf woensdag 25 april tot en met 6 juni 2018. Vul bijgaand aanmeldingsformulier in en stuur dat met de gevraagde bijlagen per mail naar museumprijs@cultuurfonds.nl en daarnaast per post. Wij adviseren alle musea van harte meedoen te overwegen en wensen jullie veel succes. Met vragen kunnen jullie per mail terecht bij museumprijs@cultuurfonds.nl.