U bent hier

Wie is wie? Lara Weiss

Wat doe je bij welk museum en hoe lang al en wat heeft je daarin het meest verwonderd?

Ik ben sinds 2014 conservator Egypte bij het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden. Wat me het meest heeft verbaasd en blijft verbazen is hoeveel mensen echte oud-Egyptische voorwerpen uit erfenissen of van rommelmarkten op zolder hebben liggen en hoeveel tijd we besteden aan het zien en keuren van deze voorwerpen.

Wat is je favoriete museum-/pronkstuk en waarom?

Het RMO heeft bijna 25000 oud-Egyptische objecten en mummies, en deze collectiestukken hebben allemaal een eigen verhaal. Dat maakt het lastig kiezen, want inzichten veranderen ook en onderzoek brengt steeds nieuwe informatie naar boven. Als ik moet kiezen is het beeld van de Egyptische ambtenaar Tjairy op dit moment mijn meest favoriete object. Tjairy staat namelijk symbool voor misschien wel het belangrijkste doel van modern collectieonderzoek en dat is het reconstrueren van de precieze herkomst en context van onze collectie die deels al in de 19e eeuw door de kunsthandel naar het RMO kwam. Tjairys graf is recentelijk door een opgravingsteam van de Cairo University teruggevonden in Sakkara, slechts een paar meter verwijderd van de plek waar het RMO al 40 jaar opgravingen doet. Sakkara was in de oudheid de begraafplaats behorend bij de Egyptische stad Memphis en meer dan 3000 jaar werden hier de doden begraven. Door samen te werken met andere opgravingsteams en informatie met elkaar te delen, begrijpen we stukje bij beetje het gebied van Sakkara beter. Tjairy staat voor mij dan ook  niet alleen symbool voor het belang van wetenschappelijke opgravingen in Egypte, maar ook van de waarde  van samenwerkingsverbanden met andere opgravingsmissies. Momenteel werk ik aan een door NWO gefinancieerd onderzoeksproject waarvan het doel is eerdere resultaten en vondsten uit Sakkara verder te onderzoeken. Voor meer informatie

https://www.rmo.nl/collectie/topstukken/knielbeeld-van-tjairy-met-schrijn-voor-hathor/

Wat is de uitdaging voor komend jaar?

Naast de opgravingen in Egypte werk ik namens het RMO al ruim een jaar als consortiumlid in een groot EU project. Voor dit project schrijven we samen met  vier andere Europese partners (het Egyptisch Museum in Turijn, het British Museum, het Louvre, en het Neues Museum in Berlijn) en onze Egyptische collega’s, een vernieuwingsplan voor het wereldberoemde Egyptisch museum in Cairo. Dit grote museum voor de Egyptische kunst en geschiedenis in Egypte heeft concurrentie gekregen van o.a. het Grand Egyptian Museum dat bij de piramides wordt gebouwd en het National Museum of Egyptian Civilization, maar ook van veel kleinere musea in andere steden. Samen met onze Egyptische collega’s willen we Europese expertise inzetten om het museum fundamenteel de moderniseren. Doel is met de gezamenlijke expertise een masterplan te ontwerpen voor de transformatie van gebouw, tentoonstellingen, publieksaanbod, collectiebeheer en onderzoek. Daarmee wil het museum zich op de kaart zetten als modern (inter)nationaal centrum voor educatie, wetenschap en vermaak. In het voorjaar openen we als pilot een eerste tentoonstellingszaal. Zo’n intercultureel project is echt geweldig, maar voor nu tegelijkertijd ook mijn grootste uitdaging.

Evt. een best practice waar je aan meewerkte die je graag zou willen delen.

Dit EU project mag ook dienen als best practice. Het Egyptisch Museum in Cairo bevat de belangrijkste collectie Egyptische oudheden ter wereld. Meer dan honderd jaar geleden werd het Egyptisch Museum in Caïro opgericht als een van de eerste speciaal gebouwde musea buiten Europa. In het verleden heeft het museum weinig investeringen kunnen doen. Het gebouw en de presentaties zijn daardoor inmiddels verouderd, en de mogelijkheden voor tentoonstellingen en onderzoek worden niet optimaal benut. Om hier verandering in te brengen zocht het Egyptische ministerie van Oudheden en Toerisme en het Egyptisch Museum de samenwerking met de eerder genoemde vijf grote musea met Egyptische collecties. Zo’n grootschalige samenwerking met Egypte in Europees consortiumverband is absoluut uniek en zal mogelijk ook in de toekomst als voorbeeld kunnen dienen voor andere grote projecten.

Short CV

Registrator Museon 2008-2010

Postdoc in Erfurt 2012-2014

Conservator Egypte sinds 2014

Opleiding:

Studie Egyptologie in Leiden 2003-2007

Promotie in Göttingen in 2010-2012

Lees alle interviews op de overzichtspagina van de Wie is wie.

Tags 
Nieuws
Dossiers 
Wie is Wie

Reacties