U bent hier

Wie is wie: Madieke Hupperets

In de rubriek WIE IS WIE maken we maandelijks via een mini-interview kennis met een held of stille kracht uit de museumwereld. In een gevarieerd museumveld vertellen we alleen samen het verhaal en zo kunnen we gezamenlijk het publiek belang van musea verder versterken. Deze maand maken we kennis met: Madieke Hupperets. 
 

Wat doe je bij welk museum en hoe lang al en wat heeft je daarin het meest verwonderd?
Ik werk sinds 2015 op de educatieafdeling van Foam, waar ik inmiddels ben doorgestroomd van educatiemedewerker tot projectcoördinator. Wat mij verwondert is de steeds weer (snelle) veranderende tentoonstellingen in Foam. Van monumentale foto’s van de bekendste fotografen tot de meest vervreemdende installaties van kunstenaars waar de link met fotografie op experimentele wijze naar voren komt. Iedere drie maanden ziet het museum er compleet anders uit. De reacties van deelnemers op deze tentoonstellingen krijgen wij van eerste hand te horen van onze museumdocenten – van herkenbaar, verbazing en verontrusting tot humoristisch.

Wat is je favoriete museum-/pronkstuk en waarom?
Foam heeft geen vaste collectieopstelling, maar wel zeker een collectie. Door de jaren heen zijn er zo’n 500 werken verzameld die af en toe te zien zijn in een tentoonstelling. Een van mijn favoriete werken uit deze collectie is dat van Lorenzo Vitturi; A Gurian Growing a Swinging Sponge on a Fractal Evening. De samenstelling van objecten en kleuren nodigen uit om langer te kijken en je af te vragen hoe dit stilleven is ontstaan, maar ook wat de reden is voor de gebruikte materialen en voorwerpen. Dit werk komt uit de serie Dalston Anatomy, waarin hij gevonden voorwerpen en producten van de markt uit Oost-Londen verzamelde en opnieuw samenstelde, om zo de veelzijdigheid aan culturen in een stilleven te vangen.
Ik ben heel blij dat we tot half januari 2020 zijn werk weer kunnen bewonderen in Foam. 

Wat is de uitdaging voor komend jaar?
Op het moment zijn we druk bezig met projecten in het mbo, het speciaal voortgezet onderwijs, een intergenerationeel project met ouderen en jongeren en werken we met statushouders. Dit doen we in nauwe samenwerking met een hoop partners. Ik hoop dat komend jaar het resultaat van deze samenwerkingen voor alle deelnemers van waarde is en we mooie projecten, zoals New Perspectives en Blik op Bijlmer, kunnen verduurzamen (zie respectievelijk foam.org/new-perspectives en foam.org/blikopbijlmer). 

kort CV:
2015-heden Foam Fotografiemuseum Amsterdam
2013-2015 Docent tekenen/handvaardigheid, Huygens college Heerhugowaard
2011-2015 Ondersteuning dienst Belichting, het Nationale Ballet
2009-2015 Freelancer kunsteducatie, fotografie
2006-2012 Horeca, diverse locaties

Opleiding:
2018-heden: Master Kunsteducatie
2005-2009: Bachelor Docent Beeldende Vorming

Lees alle interviews op de overzichtspagina van de Wie is wie.

Dossiers 
Wie is Wie

Reacties