U bent hier

10e Brandsymposium - Brandrisico's voor cultureel erfgoed in beeld. Wees de brand voor!

19
nov
dinsdag 19 november 2019 - 11:00 | Instituut Fysieke Veiligheid (IFV), Kemperbergerweg 783, 6816 RW Arnhem
Toevoegen aan persoonlijke kalender

Notre Dame in brand, april 2019 (foto Mathijs Voorend)

Dit jaar besteedt het jaarlijkse symposium over brandveiligheid van cultureel erfgoed aandacht aan branden in monumentale gebouwen. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het Instituut Fysieke Veiligheid en andere partners organiseren deze dag.

Het symposium begint met een beschouwing van de dramatische brand in de Notre Dame in Parijs door Thierry Burger, brandpreventieadviseur voor erfgoed en werkzaam op het Ministerie van Cultuur in Parijs. Deze brand leidde tot een groot verlies van erfgoed. Het riep direct bij velen in ons land de vraag op of dit ook bij ons kan gebeuren. Thierry Burger vertelt u alles over de brand, hoe de brandweer heeft gehandeld én over het plan om de brandveiligheid van de vele kathedralen in Frankrijk te vergroten. Wat kunnen wij hiervan leren?

In de middag staan vier deelsessies op het programma. Deze gaan o.a. over brandgevaarlijke activiteiten als werkzaamheden en evenementen. Brandveiligheidsvoorzieningen beperken het risico van brand, maar het gedrag van de mens blijft de zwakste schakel. Moet alles kunnen of kunt u met het oog op brandveiligheid beperkingen opleggen of maatregelen eisen?

Een derde deelsessie is gewijd aan de mogelijkheden en onmogelijkheden van brandveiligheid van erfgoed in (overheids)beleid. Wettelijk verschillen de eisen voor ‘gewone’ gebouwen en monumenten niet. De brandweer heeft bijzonder weinig mogelijkheden als het gaat om het beschermen van erfgoed. Het komt vooral aan op het verantwoordelijkheidsbesef van de eigenaar. Of kan een gezamenlijk en eerlijk beleid het verschil maken?

Tot slot bieden we een brandweerspreekuur. Geef uw vragen alvast vooraf door!

Het volledige programma kunt u op de IFV website bekijken.

Voor wie
Het symposium is interessant voor iedereen die betrokken is bij de (brand)veiligheidszorg voor cultureel erfgoed. Het symposium richt zich op vertegenwoordigers uit de erfgoedsector, de brandweer, gemeenten en brandveiligheidsadviseurs. Het brengt hen bijeen en biedt de gelegenheid om kennis en ervaringen uit te wisselen en te netwerken.

Aanmelden
Deelname aan het symposium is gratis. Wij verwachten ruime belangstelling, per organisatie kunnen zich daarom maximaal twee afgevaardigden aanmelden. U kunt uzelf aanmelden op Mijn.IFV , onder ‘Bijeenkomsten’. Heeft u geen IFV-account? Maak deze eerst aan. Registratie voor een inlogcode gaat in enkele stappen.

Meer informatie
Voor informatie over de inhoud van de dag neemt u contact op met r.van.leijen@cultureelerfgoed.nl of 06 11364908. Voor praktische informatie benadert u IFV Kennisevents: kennisevents@ifv.nl of 026 355 22 02.

Oproep
De organisatie vindt het belangrijk uw stem te horen tijdens het symposium. Uw actieve bijdrage aan de deelsessies wordt daarom zeer op prijs gesteld. Het verzoek is om vragen/opmerkingen/suggesties die u graag in een deelsessie aan de orde wilt laten komen, met name het brandweerspreekuur, aan ons door te geven. Doet u dat per mail via kennisevents@ifv.nl. Vergeet niet daarbij te vermelden om welke deelsessie het gaat.

Zie ook

Reacties