Beleving en historische realiteit: gaat dat samen?

mrt
donderdag 22 maart 2018 - 12:00 tot 17:30 | Kasteel de Haar, Kasteellaan 1, 3455 RR Utrecht
Toevoegen aan persoonlijke kalender

Dare or Truth

Historische huizen, landhuizen en kastelen hebben een uitdaging:  op een verantwoorde en tegelijk aansprekende wijze vorm geven aan de publieke beleving van hun huis, tuin en collectie. Bij een kasteel 'verwacht' de bezoeker ridders en jonkvrouwen, maar wat als die er nooit hebben gewoond? Een huis of paleis in kerstsferen zorgt voor goede bezoekerscijfers. Maar hoe 'kerstig' was een huis in de 17de, 18de of 19de eeuw?

We lijken met z'n allen nostalgischer te worden en behoefte te hebben aan gezelligheid. Waar komt die hang naar het verleden vandaan? Geven we de bezoeker wat ze willen, ook al klopt het historisch niet? Wat wil de bezoeker eigenlijk? Hoe gaan we om met historische correctheid? Wat herinnert een bezoeker zich: de emotionele ervaring of de informatie die op een tekstbord stond?

Val jij onder de rekkelijken of de preciezen?

Een interessante kennismiddag voor participanten van de secties Historische Huizen, PR & Marketing en Publiek & Presentatie.

Locatie: Kasteel de Haar, Kasteellaan 1, 3455 RR Utrecht.

Programma

12.00 uur:  Preview rondleiding van 30 minuten door de personeelsvertrekken op Kasteel De Haar. Deze zijn vanaf april open voor bezoekers. Let op: alleen na opgave vooraf en op volgorde van inschrijving i.v.m. maximum aantal van 30 personen (2 groepen van 15).

13.00 uur: Inloop met koffie/thee
13.25 uur: Welkom door Anetta de Jong, directeur Kasteel De Haar
13.30-15.00 uur: Lezingen

• Em. prof. dr. Herman Pleij,
    Nostalgie als bindmiddel of valse verleidster
  • Dr. Sanneke Bolhuis, Emotie versus ratio. Verleiding versus kennisoverdracht. Bolhuis was verbonden aan o.a. de Radboud Universiteit  en het Radboud UMC en daarnaast lector bij Fontys Hogeschool. Zij houdt zich bezig met leren in brede zin: leren zoals zich dat afspeelt in verschillende sociaal-culturele contexten.
  • Prof. dr. Hanneke Ronnes, bijzonder hoogleraar Buitenplaatsen (RUG), Een kniebuiging voor het publiek? Presentaties van paleis, kasteel- en buitenplaatsmusea.

15.00-15.30 uur: theepauze
15.30-16.00 uur: Voorbeelden uit de praktijk

• Paul Rem, Paleis Het Loo
  • Jeroen Grosveld, Mastboomhuis
  • Jorien Jas, Huis Verwolde

16.00-16.30 uur: Vragen en discussie
16.30-17.30 uur: Netwerkborrel

Deelname:
De kosten voor deze middag bedragen € 35 voor leden van de Museumvereniging en € 45 voor niet-leden. Opgave verplicht tot betaling. Voor deelnemers is het bezoek van Kasteel de Haar gratis. Het kasteel is vanaf 11 uur open.
Inschrijven: Bovenaan deze pagina kunt u zich aanmelden.