Betrek je publiek bij je (digitale) collectie- crowdsourcing en citizen science

jul
woensdag 6 juli 2022 - 12:30 tot 17:00 | Museon | Stadhouderslaan 37 2517 HV Den Haag
Toevoegen aan persoonlijke kalender

Je digitale collectie of erfgoedonderzoek krijgt meer waarde, wanneer je hier relevante informatie aan toevoegt. Bijvoorbeeld door te beschrijven wie er op een foto staat, het transcriberen van 17e-eeuwse teksten of het bestuderen van hoogtekaarten van archeologische sites. Dit kost vaak veel tijd, mankracht en budget. Bovendien is er vaak onvoldoende kennis binnen de organisatie aanwezig. Een oplossing hiervoor is om gebruik te maken van de kennis van het grote publiek.

Crowdsourcing en citizen science zijn manieren om de kennis van het grote publiek in te zetten voor het ontsluiten van je (digitale) collectie en het doen van onderzoek. Wat houden deze termen precies in? Hoe pak je dit aan, welke succesfactoren zijn er en waar moet je (praktisch) rekening mee houden? En hoe zet je je collectieregistratiesysteem hiervoor in?

Inhoud

• Crowdsourcing en citizen science: wat houden deze termen in? Wat zijn de principes? En wat zijn de verschillen?
  • Inspirerende voorbeelden van crowdsourcing en citizen science uit binnen- en buitenland
  • Presentaties van collega’s uit het veld: Hoe hebben zij het aangepakt? Wat zijn hun successen, tips en tricks?
  • Tips en tricks om zelf aan de slag te gaan

Deze cursus is geschikt voor:

• leden van historische verenigingen en medewerkers en vrijwilligers van musea, archieven en erfgoedinstellingen

Docenten

• Eva Kaptijn is verbonden aan Erfgoed Gelderland. Ze houdt zich bezig met publieksarcheologie en specifiek met het archeologische burgerwetenschapsproject Erfgoed Gezocht. In dit project gaan vrijwilligers op zoek naar archeologisch erfgoed in Gelderland zoals grafheuvels, raatakkers en houtskoolmeilers en werken hierdoor mee aan wetenschappelijk onderzoek.
  • Mark Groothuis is projectmanager development bij Picturae. Hij is onder meer verantwoordelijk voor het succesvolle platform VeleHanden, waar hij al vele crowdsourcing-projecten heeft begeleid. Hier worden onder meer oude kaarten, handschriften en foto’s verrijkt met waardevolle informatie.
  • Coretta Bakker-Wijbrans is directeur-streekarchivaris van Streekarchief Midden-Holland. Zij hebben ervaring met diverse crowdsourcing-projecten via het platform VeleHanden, onder meer over bevolkingsregisters en over persoonskaarten van Belgische vluchtelingen tijdens WO I.
  • Tom Hazenberg is archeoloog en directeur bij 1Arch/Hazenberg Archeologie. Hij is onder meer verbonden aan diverse projecten rondom Werelderfgoed Neder-Germaanse Limes.
  • Rowan Huiskes is senior adviseur digitalisering bij Erfgoedhuis Zuid-Holland. Ook is hij digitaal erfgoedcoach voor de provincie Zuid-Holland.

Cursusmateriaal en koffie/thee zijn inbegrepen (geen lunch).
Aanmelden is verplicht, via het formulier onderaan deze pagina.
De cursus is gratis voor erfgoedinstellingen uit Zuid-Holland. Bekijk de Algemene voorwaarden voor meer informatie.