U bent hier

Conferentie 'immaterieel erfgoed verzamelen'

11
okt
vrijdag 11 oktober 2019 - 10:00 tot 16:30 | LocHal Tillburg
Toevoegen aan persoonlijke kalender

Hoe verzamel je levend en dynamisch erfgoed? Wat betekent verzamelen in het kader van immaterieel erfgoed, waarbij het doorgeven van kennis van praktijken en handelingen centraal staat? Met welk doel wordt het verzameld? Welke methodieken zijn er? Wat is de rol van beoefenaren van dit erfgoed in het proces van verzamelen en waarderen?

Ben jij geïnteresseerd in een uitwisseling over praktijkvoorbeelden, methodieken en technieken, of theoretische benaderingen rond het verzamelen van immaterieel erfgoed? Meld je dan vóór 1 oktober kosteloos aan!

Musea, archieven, bibliotheken en andere culturele instellingen worden tegenwoordig geconfronteerd met grote transformaties in de samenleving. Van de instellingen wordt verwacht dat zij een actieve en kritische rol in de maatschappij spelen. De rol van musea is dermate aan het veranderen, dat ICOM, de International Council of Museums, heeft opgeroepen tot aanpassing van de museumdefinitie aan de hedendaagse uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en ethiek en aan de culturele en sociale verantwoordelijkheden van musea in de 21e eeuw. Daarnaast wordt, in de nieuwe museologie, een belangrijke rol toegedicht aan erfgoedgemeenschappen om zo bredere groepen in de samenleving te betrekken bij het proces van verzamelen.

Hoe sluit het verzamelen van immaterieel erfgoed bij deze transformaties aan en welke kansen biedt het? Kansen voor gemeenschappen om het erfgoed te presenteren en te borgen? Kansen voor musea en andere collectionerende instellingen om dichter bij de hedendaagse maatschappelijke ontwikkelingen en discussies te staan? Kansen voor het publiek om inzicht te krijgen in verrassende en inspirerende vormen van immaterieel erfgoed en daarmee te reflecteren op de eigen identiteit? We rekenen, zeker in de middag, op een actieve bijdrage van de deelnemers aan deze conferentie.

Meld je nu aan!

Datum
11 oktober 2019
Tijd
10:00 - 16:30
Adres
LocHal Tilburg
Burg. Brokxlaan 1000
5041 SG Tilburg

Bekijk hier het programma 

Tags 
Agenda

Reacties