U bent hier

ESNA Congres 2019: Wrijving en vriendschap. Artistieke ontmoetingen in de negentiende eeuw

19-20
jun
woensdag 19 juni 2019 - 10:00 tot donderdag 20 juni 2019 - 10:00 | RKD, Prins Willem-Alexanderhof 5 in Den Haag
Toevoegen aan persoonlijke kalender

Vincent van Gogh schreef in 1883: 'Voorzeker zou ik zelfs heel erg graag eens een tijd te Parijs zijn omdat ik geloof ik er die wrijving met artiesten zou krijgen die ik toch nog eens hebben moet'. Van Gogh gebruikte het woord 'wrijving' in een positieve betekenis, persoonlijke ontmoetingen van waaruit hij kon leren en zijn ideeën over kunst kon ontwikkelen. In zijn zoektocht zocht Van Gogh het Utopia van de gemeenschappelijke werkruimte, maar dit mondde vaak uit in een serie moeizame relaties waar de uitwisseling desalniettemin van af spatte. Persoonlijke ontmoetingen kunnen dus schuren en irriteren en toch leiden tot wederzijdse inspiratie. Ook specifieke locaties (zoals de beroemde Alsen Kolonie bij Berlijn en de Franse badplaats Nice als plek van ontmoeting tussen toeristen en kunstenaars) en kunstwerken (zeventiende-eeuwse Nederlandse meesters in het werk van Félicien Rops en Nederlandse kunstenaars in Groot-Brittannië) kunnen leiden tot nieuwe inspiratie.

Ideeën, informatie en objecten worden over het algemeen door een kunstenaar overgenomen en dan bewerkt, aangepast om vervolgens een nieuwe betekenis te krijgen. Kortom, ze worden vertaald. De focus van dit congres ligt op internationale, nationale en lokale ontmoetingen en hoe die artistieke uitwisseling faciliteerde. De uiteenlopende processen die daarbij betrokken zijn, of die nu door vriendschap, ontmoetingen, locaties, tentoonstellingen, kunstenaarsateliers en/of specifieke kunstwerken, worden aangedreven, zijn het onderwerp van dit congres.

De tentoonstelling Nederlanders in Parijs, in het Van Gogh Museum, Amsterdam en in het Petit Palais, Parijs (2017-2018), visualiseerde artistieke uitwisseling tussen Nederlandse en Franse kunstenaars tussen 1789 en 1914. Als onderdeel van een groter onderzoeksproject, geïnitieerd door het RKD in samenwerking met NWO, genereerde de tentoonstelling zoveel reacties dat ESNA besloot om een internationaal congres over dit onderwerp te organiseren.

Programma

Tickets

Reacties