Het meesterschap van de rondleider

jun
dinsdag 5 juni 2018 - 10:00 tot 17:00 | Onderwijsmuseum en Dordrechts Museum, Dordrecht
Toevoegen aan persoonlijke kalender

Foto: Fred Ernst

Professionaliseringsbijeenkomst voor museumdocenten, -rondleiders en -educatoren over het vak rondleiden en het meesterschap van rondleiders in Dordrecht. In het najaar volgen bijeenkomsten elders in het land.

Rondleidingen zijn een vast onderdeel van de educatieve activiteiten die musea aanbieden. De complexe situatie van de museumvloer vraagt specifieke competenties van de rondleider. Rondleiden in een museum is dan ook een vak op zich! Voor een goede museumdocent is meesterschap essentieel. Deze bijeenkomst gaat over het vak rondleiden en dat meesterschap.

Mark Schep, auteur van het boek Rondleiden is een vak, gaat in op de vraag wat kenmerkend is voor het museum als leeromgeving én wat de gewenste competenties van een rondleider zijn. Zijn workshop staat in het teken van nagesprekken tussen rondleiders en educatoren. Mark is onderzoeker in het vierjarige onderzoeksproject 'Rondleiden is een vak', een gezamenlijk initiatief van het Rijksmuseum Amsterdam, het Stedelijk Museum Amsterdam, het Van Gogh Museum en de UvA.

Daarnaast delen Herman van Gessel en Amin Talaei hun kennis en ervaring. Herman is, na een lange carrière als museumeducator, sinds 2015 docent Erfgoededucatie aan de Reinwardt Academie. Amin is ‘van huis uit’ docent geschiedenis, heeft rondleidingen gegeven in diverse musea, en werkt momenteel als educator bij het Amsterdam Museum.

Inloop en ontvangst @Dordrechts Museum
 10.30 – 10.40 uur  Welkomstwoord (LKCA/Sectie P&P)
 10.40 – 11.20 uur  Mark Schep: De competenties van de rondleider
 11.30 – 12.15 uur  Met rondleiders van Dordrechts Museum op zaal
 12.30 – 13.30 uur  Lunch @Onderwijsmuseum
 13.30 – 13.55 uur  Herman van Gessel: Introductie op Three is the magic number
 14.00 – 14.45 uur  1e workshopronde*
 14.45 – 15.00 uur  Pauze
 15.05 – 15.50 uur  2e workshopronde*
 15.55 – 16.40 uur  3e workshopronde*
 16.45 uur  Borrelen @Onderwijsmuseum

* Alle deelnemers volgen de drie verschillende workshops.
Mark Schep – Nagesprekken: de waarde van samen reflecteren
Amin Talaei – De kracht van (non)verbale communicatie
Herman van Gessel – Three is the magic number

Dit is de eerste van een reeks regionale professionaliseringsbijeenkomsten voor museumdocenten, -rondleiders en -educatoren. In het najaar volgen bijeenkomsten elders in het land.

Agenda Publiek