U bent hier

Kennisdag Internationale samenwerking Nederlandse musea

12
okt
vrijdag 12 oktober 2018 - 13:00 tot 16:00 | Allard Pierson Museum
Toevoegen aan persoonlijke kalender
Allard Pierson Museum

De afgelopen vier jaar zijn de Europese verhoudingen behoorlijk veranderd en opgeschud. Wat betekent dit voor internationale museale samenwerking? Gaan de grenzen verder dicht of liggen er juist kansen voor grensoverschrijdende samenwerking? Naar aanleiding van vier jaar internationale samenwerkingsprojecten in het kader van het COBBRA-netwerk wisselen we deze middag ideeën en ervaringen uit. 

Resultaten uit vier jaar internationale samenwerking
Het COBBRA-netwerk is in 2014 van start gegaan, met als motto ‘sharing is caring’. Het netwerk stimuleert uitwisseling van objecten, kennis en expertise, personeel en (digitale) inhoud om cultureel erfgoed en recent onderzoek daarnaar in de kijker te zetten en om een breder publiek te bereiken. Het COBBRA-netwerk is mogelijk gemaakt door een Bijdrage Samenwerking Musea van het Mondriaan Fonds.

Sinds 2014 zijn de volgende reizende tentoonstellingsprojecten geïnitieerd: Sicilië en de zee met exposities in Amsterdam, Oxford, Palermo, Kopenhagen en Bonn; Crossroads. Reizen door de Middeleeuwen met exposities in Amsterdam, Athene, Bonn en Brussel; De wereld in kleur. Kleurenfotografie voor 1918 met exposities in Bonn, Berlijn, Zürich en Amsterdam; In de ban van Bes. Bewaker van het Oude Egypte met exposities in Amsterdam, Kopenhagen en Hannover. Verder worden er momenteel twee tentoonstellingsprojecten voorbereid met partners in Karlsruhe, Brussel en Braunschweig. En nog steeds blijft het netwerk groeien en nieuwe partners aantrekken. 

Vier jaar later en vier reizende tentoonstellingen verder, loopt de eerste periode eind 2018 af. Daarom maken we op 12 oktober in het Allard Pierson Museum de voorlopige resultaten bekend, en bediscussiëren we de uitkomsten. De bijeenkomst draait om het delen van ervaringen, en ook wordt het COBBRA-netwerk vergeleken met gerelateerde netwerken uit binnen- en buitenland.

Het programma:

12.30     Inloop

13.00     Welkom (Wim Hupperetz)

13.20     Creative Europe desk – Dutch Culture (Maxime Zeef)

13.40     DEN: Digitalisering internationaal (Marco Streefkerk)

14.00     MUSEON (Maarten Okkersen)

14.20     Drents Museum (Vincent van Vilsteren)

14.40     Van Abbemuseum (Steven Ten Thije)

15.00     Anne Frank Huis (Jan Erik Dubbelman)

15.30     Thee/koffiepauze

16.00     Paneldiscussie

16.45     Afsluitende borrel

Praktische informatie

Dit symposium is vrij toegankelijk, maar aanmelden is verplicht. Dat kan via de website

Tags 
Agenda

Reacties