U bent hier

MuseumCamp 2020: Contested histories

30-2
sep-okt
woensdag 30 september 2020 - 18:30 tot vrijdag 2 oktober 2020 - 16:30 | Allard Pierson Museum en Amsterdam Museum
Toevoegen aan persoonlijke kalender

MuseumCamp 2020
Van woensdag 30 september tot en met vrijdag 2 oktober organiseren het Allard Pierson en Waag in samenwerking met het Amsterdam Museum de vierde editie van MuseumCamp in Nederland. Het thema is dit jaar betwist erfgoed, ofwel contested histories. Het vertellen van beladen of schurende verhalen vanuit verschillende perspectieven, samen met het belichten van ongelijke verhoudingen, is een belangrijk agendapunt van veel hedendaagse musea en erfgoedinstellingen. MuseumCamp is een meerdaagse snelkookpan waarin je met collega’s uit het museum- en erfgoedveld je creativiteit verkent en grip krijgt op het thema. 

Doelgroep
MuseumCamp is bedoeld voor tentoonstellingsmakers, ontwerpers, educatoren en conservatoren. Iedereen die werkt met erfgoed en/of collecties, materieel of immaterieel, is welkom. Tijdens MuseumCamp ga je (in kleinere groepjes) aan de slag in workshops, afgewisseld met inspiratiesessies. In reflectiesessies gaan we na hoe je deze nieuwe en praktische ideeën kunt implementeren in de praktijk. Om die vertaalslag naar je eigen praktijk zo effectief mogelijk te maken, kun je je eigen casus inbrengen: wat is het beladen erfgoed waar jij je tijdens MuseumCamp mee bezig wilt houden?

Programma
Anders dan vorige jaren slaan we geen tenten op in de tuin, maar hebben we een actief dagprogramma bij het Allard Pierson en Amsterdam Museum in Amsterdam en een avondprogramma met inspiratiesessies dat thuis te volgen is via een livestream. Woensdagavond 30 september trappen we via de livestream af in Spui 25 met Wim Hupperetz (Allard Pierson) en Margriet Schavemaker (Amsterdam Museum). We onderzoeken twee actuele cases van betwist erfgoed bij publieke instellingen in Nederland en gaan daarover in gesprek.

Aanmelden
Geinteresseerden kunnen zich hier aanmelden.

Over MuseumCamp
MuseumCamp is een initiatief van het Allard Pierson en Waag, gebaseerd op een idee van museumvernieuwer Nina Simon. Simon is auteur van het boek The Participatory Museum (2010) en directeur van het Santa Cruz Museum of Art and History. Zij organiseerde de eerste editie van MuseumCamp in 2013. Centraal in haar visie staat visitor participation: hoe laat je bezoekers participeren in het museum? Interactie met bezoekers maakt musea en andere culturele instellingen dynamischer en relevanter voor de samenleving. Kijk voor meer informatie over de Amerikaanse MuseumCamp hier.

Reacties