U bent hier

Netwerkbijeenkomst Diversiteit & Inclusie (online!)

7
dec
dinsdag 7 december 2021 - 13:00 tot 17:00 | Online
Toevoegen aan persoonlijke kalender

Meld je aan voor de online HR-netwerkbijeenkomst over diversiteit en inclusie op 7 december van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Diversiteit en inclusie staan centraal tijdens de landelijke online HR-netwerkbijeenkomst op dinsdag 7 december 2021. Op de HR-bijeenkomst delen sprekers van binnen én buiten de culturele sector hun visie, kennis en ervaringen omtrent diversiteit en inclusie.

Diversiteit en inclusie zijn een belangrijke factor, ook voor de de culturele sector. Het uitgangspunt is een open organisatiecultuur waar verschillen gewaardeerd en optimaal benut worden. Een divers personeelsbestand kan bijdragen aan meer winst, productiviteit en een positief imago en biedt toegang tot (top)talenten, klantgroepen en nieuwe markten. Voorwaarde om deze kansen te benutten is een inclusieve bedrijfscultuur waarin iedere medewerker zich erkend en thuis voelt. Toch blijkt het in de realiteit lastiger om als werkgever te zorgen voor meer diversiteit en inclusie binnen de organisatie. Hoe kan de culturele sector in haar rol als werkgever een bijdrage leveren aan kansengelijkheid, diversiteit en inclusie op de werkvloer?

Klik hier om je aan te melden

Let op: deelname is gratis voor deelnemers aan de HR-community van digiPACCT en er geldt een maximum van 60 deelnemers, dus vol=vol. Mensen met HR-taken in hun portefeuille krijgen (indien nodig) voorrang.

Programma:

13.00 uur: opening door gespreksleider Mirjam van Zaalen
13.10 uur: plenaire aftrap door Shivan Shazad (Diversiteit in Bedrijf) over de P van Personeel
13.45 uur: tafelgesprekken ronde 1*
14.30 uur: pauze
14.40 uur: plenaire sessie door Sakina Saouti (LKCA) over de Code Diversiteit & Inclusie en de uitkomsten van de eerder gehouden enquête onder deelnemers aan digiPACCT
15.10 uur: tafelgesprekken ronde 2*
15.55 uur: pauze
16.00 uur: inspiratiesessie door Corine van Dun, ex-voorzitter van het Transgendernetwerk en TransAmbassadeur
16.45 uur: plenaire afsluiting
17.00 uur: einde

*De tafelgesprekken worden begeleid door de volgende mensen (en organisaties):

  • Halima Özen (Bibliotheek Midden-Brabant) over ‘de uitvoering van D&I-beleid’. Hoe heeft Bibliotheek Midden-Brabant ervoor gezorgd dat D&I-beleid ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd in de praktijk. Hoe ziet je plan van aanpak eruit en hoe voer je dit concreet uit? Wat ging goed en waar loop je tegen aan? Ga in gesprek met Halima en deel je kennis en ervaring rond dit onderwerp.
  • Arjan Geertsma (Melkweg) over ‘de verankering van D&I in de organisatie: hoe krijgen we leidinggevenden mee in het beleid?’. Na het oprichten van een projectgroep Diversiteit & Inclusie is het nu zaak om de vergaarde kennis om te zetten in activiteiten en die te gaan uitrollen in de organisatie. De belangrijkste vraag hierbij is: hoe krijgen we alle leidinggevenden mee in dit proces? Want daar de crux. Hoe voorkom je dat je vanuit de projectgroep steeds maar moet blijven aanjagen met het gevaar dat het onderwerp onvoldoende gaat leven?
  • Martin van Engel (Van Gogh Museum) over ‘inclusie en interne ambassadeurs: hoe kun je collega’s in hun kracht zetten om diversiteit en inclusie toe te passen in hun werk?’ Wat zijn de best practices om dat te realiseren? Aan de hand van ‘real cases’ gaat Martin in gesprek met de deelnemers.
  • Julia van Haaster & Maaike Verhoeven (ProBiblio) over ‘de organisatie als afspiegeling van de maatschappij’. ProBiblio heeft afgelopen jaar een reeks van vijf workshops aangeboden waarin steeds een ander thema centraal stond: bewustwording, divers en inclusief werven, inclusief communiceren, programmeren en tot slot collectie. Daarnaast heeft ProBiblio twee bibliotheken intensief begeleid in een adviestraject en is men momenteel bezig met het ontwikkelen van een e-learning over diversiteit en inclusie. In het tafelgesprek willen Julia en Maaike vooral de geleerde lessen met de deelnemers delen. Welke knelpunten worden herkend en hoe ga je daarmee om? Schuif aan en ga met Julia en Maaike in gesprek!

Reacties