Waarschuwingsbericht

Inzenden van dit formulier is niet langer mogelijk.

U bent hier

Nieuwjaarsreceptie Museumvereniging

27
jan
maandag 27 januari 2020 - 16:00 tot 20:00 | De Hermitage, Amstel 51, Amsterdam
Toevoegen aan persoonlijke kalender

Staat van de Nederlandse musea
Op de laatste maandag van januari vindt voortaan de Nieuwjaarsreceptie van de Museumvereniging plaats. Dan kun jij getuige zijn van ‘De Staat van de Nederlandse Musea’ die de start van het nieuwe jaar markeert. Een prominent geeft zijn of haar visie op
actuele, maatschappelijke ontwikkelingen - zoals kansengelijkheid, Nederlandse identiteit of een florerende economie - die een blijvende binding van álle inwoners van ons land met museale collecties kunnen beïnvloeden. De directeur van het museum waar we te gast zijn, geeft hierop commentaar. En natuurlijk is er volop gelegenheid om elkaar te ontmoeten met een hapje en een drankje!

Van harte welkom in de Hermitage, Amstel 51, Amsterdam

Expertmeetings
Voorafgaand kun je je tijdens een expertmeeting laten inspireren door collega’s die doeltreffende samenwerkingen tussen basisscholen en musea belichten. Het Sint Maarten Debat, Het Verwonderpaspoort en De Digitale Scheurkalender zijn
onderscheiden met de Museumeducatie Prijs, die is ingesteld door de minister van OCW. Daarnaast is er een expertmeeting van onze gastheer over 'Hermitage voor Kinderen'. Want binding met de collecties begint telkens weer bij de jongste generatie! Of kies voor een rondleiding door de tentoonstelling 'Juwelen!'. 

> Vanwege de enorme belangstelling is de aanmeldprocedure voor de Nieuwjaarsreceptie per heden gesloten.

Kun je onverhoopt toch niet komen? Meld je dan hier af

Programma maandag 27 januari 2020 in de Hermitage: 
16.00 - 16.30 uur - Ontvangst
16.30 - 17.30 uur - Inspiratie met Museumeducatie Prijs-winnaars en 'Hermitage voor Kinderen' *
17.30 - 18.00 uur - Feestelijk drankje
18.00 - 18.30 uur - Staat van de Nederlandse Musea **
18.30 - 20.00 uur - Netwerkborrel

* Maak je keuze via het aanmeldformulier (rechtsboven). 
** Let op: bij het plenaire gedeelte tussen 18.00 en 18.30u is beperkt ruimte, om verzekerd te zijn van een plek adviseren we je op tijd aanwezig te zijn.

Museumeducatie Prijs
De Museumeducatie Prijs is een initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en is bedoeld om bijzondere, vernieuwende projecten met het museale veld te delen en navolging ervan te stimuleren. Alle winnaars van de Museumeducatie Prijs van de afgelopen drie edities delen hun kennis in een expertmeeting en laten zien wat het winnen van zo’n prijs kan betekenen. 
 

Foto: Sebastiaan ter Burg

Sint Maarten-debat – Museum Catharijneconvent 
De meest recente winnaar van de Museumeducatieprijs is het Sint Maarten-debat. Museum Catharijneconvent won in november 2019 de hoofdprijs van € 45.000,-. Deze geldprijs wordt gebruikt om het Sint-Maarten Debat verder te ontwikkelen en uit te breiden.
    Het Sint-Maarten Debat is een debatwedstrijd voor de groepen 7 en 8 van het primair onderwijs. Klassen van verschillende scholen gaan in debat over stellingen die te maken hebben met naastenliefde, pesten en discriminatie en leren zich te verplaatsen in een ander. Hierbij zijn zowel de tradities alsook de collectievoorwerpen rondom Sint-Maarten in het museum het uitgangspunt. Bekijk hier de video hier om een goed beeld van het project te krijgen.
   Tijdens deze expertmeeting vertelt Dimphy Schreurs, Hoofd Publiek & Educatie van het Catharijneconvent, kort over het idee en de totstandkoming van het project. Vervolgens worden de deelnemers door museumdocenten Mark Oomen en Francis Boer klaar gestoomd om zelf een debat te gaan voeren. Een goed onderbouwde start van het nieuwe jaar. > deze expertmeeting = vol 

Verwonderpaspoort – Naturalis
Op 10 november 2017 reikte Ingrid van Engelshoven, minister van OCW, de Museumeducatie Prijs uit aan Naturalis voor het Verwonderpaspoort.
   Het Verwonderpaspoort is niet zomaar een paspoort. Het geeft leerlingen uit het basisonderwijs toegang tot een bijzonder eilandenrijk en daarmee tot de wereld van natuur, wetenschap en technologie en duurzaamheid. Bij elk bezoek verovert de leerling een nieuw eiland met extra informatie, opdrachten en video’s ter aanvulling op een (museum)bezoek.
    Bij uitreiking van de prijs in 2017 was het Verwonderpaspoort alleen beschikbaar voor leerlingen in Leiden, dat is dankzij de prijs uitgebreid tot Holland Rijnland. Op dit moment wordt in de regio gewerkt aan het nieuwe beleid rond cultuureducatie. Hierin speelt het Verwonderpaspoort een belangrijke rol. In deze expertmeeting gaat bedenker en projectleider Yuri Matteman met de deelnemers aan de slag om te laten zien hoe belangrijk samenwerking is in projecten als deze. > deze expertmeeting = vol 

Digitale scheurkalender -  Kröller-Müller Museum
Eind 2015 won De Digitale Scheurkalender de allereerste Museumeducatie Prijs. De Digitale Scheurkalender is speciaal ontwikkeld voor het digitale schoolbord als een leuke, vlotte en laagdrempelige kennismaking met kunst, cultuur en erfgoed. Een 'cultuursnack', die op elk moment van de dag kan worden ingezet, ook los van een kunstproject of een gepland museumbezoek.
   Met het prijzengeld ontwikkelde het Kröller-Müller Museum een platform waarmee andere partijen zelf een kalender kunnen ontwikkelen. Dat dit veel nationale én internationale belangstelling opleverde blijkt wel uit de 16 spin offs die volgden.
   In deze expertmeeting ga je onder leiding van initiatiefnemer en medewerker educatie Sandra Boks in hubs aan de slag met het maken van je eigen kalenderitem aan de hand van een object, kunstwerk of thema. Aan het einde van deze expertmeeting heb je een goede indruk gekregen van de mogelijkheden van de Digitale Scheurkalender en wellicht zelfs nieuwe samenwerkingen voor toekomstige kalenders gestart. > deze expermeeting = vol 

Foto: Evert Elzinga

Hermitage voor Kinderen: gratis meerjarige kunst- en cultuureducatie voor kinderen uit alle wijken van Amsterdam
Natuurlijk gaat het in Hermitage voor Kinderen om het maken van eigen kunstwerken. Maar meer nog om je creativiteit ontwikkelen, oplossingsgericht denken, samenwerken en kijken met een open blik. Hermitage Amsterdam creëert een omgeving waarin alle kinderen worden uitgedaagd om hun talent te tonen en te ontwikkelen. Met educatie voor scholen, maar ook met een uniek meerjarig talentontwikkelingsprogramma, het enige in Nederland, waar kinderen een speciale opleiding krijgen gericht op ontwikkeling van creativiteit en artistieke vaardigheden.
   De Hermitage voor Kinderen ontvangt jaarlijks 10.000 basisschoolleerlingen uit groot Amsterdam. Iedereen kan meedoen, iedereen krijgt kansen. Dankzij de giften van bedrijven, fondsen en particulieren kunnen zij dit kosteloos aanbieden. Hierdoor doen kinderen van alle achtergronden mee en hebben zij allemaal evenveel kans om geselecteerd te worden voor het talentenprogramma. In deze expertsessie vertelt Wieke van Veggel (coördinator educatie) meer over dit project, dat niet alleen educatief is, maar ook een vorm van development.  > deze expermeeting = vol 

Rondleiding: Juwelen! - Schitteren aan het Russische hof 
Een van de grote schatten van de Hermitage is de fabelachtige juwelencollectie. Honderden daaruit schitteren in Juwelen! Samen met vele portretten en een overdaad aan rijk gedecoreerde japonnen en kostuums presenteren zij twee eeuwen mode en juwelen, gedragen door de high society aan het Russische hof in St.-Petersburg. Meld je aan voor een rondleiding door Juwelen! En ontdek schitteren bewaard gebleven topstukken in het decor van balzalen en boudoirs zoals in het Winterpaleis van de tsaren. > de rondleiding = vol  

> Vanwege de enorme belangstelling is de aanmeldprocedure voor de Nieuwjaarsreceptie per heden gesloten.

Fijne feestdagen, een fantastische jaarwisseling en graag tot ziens op maandagmiddag 27 januari in de Hermitage!

Namens bestuur en bureau van de Museumvereniging, 
Irene Asscher-Vonk
Tags 
Agenda

Reacties