Night Shift - Het museum als allemansvriend?

mei
donderdag 16 mei 2019 - 19:00 tot 21:00 | Het Nieuwe Instituut (Room 1), Museumpark 25 te Rotterdam
Toevoegen aan persoonlijke kalender

Het museum als allemansvriend? Zoveel mensen, zoveel wensen.

Een museum is een publieke instelling die voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk moet zijn. Dit is het ambitieuze uitgangspunt van veel cultuurbeleid en beleidsplannen. Maar is het wel mogelijk om iedereen tevreden te stellen? Terwijl de ene persoon juist wordt aangetrokken door aantrekkelijke evenementen in musea, hecht de ander aan de klassieke ervaring van het museum als een baken van rust. Een museumtekst in jip-en-janneketaal verhoogt de toegankelijkheid, maar kan ook zorgen voor kromme tenen.

Dankzij cultuursociologen en marktonderzoekers hebben we een steeds beter beeld van de verschillende publieksgroepen en hun voorkeuren. Het publiek is door hen getypeerd met ronkende beschrijvingen als culturele omnivoren, modale cultuurmijders, kleurrijke knokkers en cultuur minnende senioren. Maar hoe zorg je dat iedereen zich herkent in je aanbod, dat iedereen zich welkom voelt en een optimale ervaring heeft in jouw museum? Deze avond gaan we in discussie over de (on)mogelijkheid om voor iedereen toegankelijk te zijn in de programmering, communicatie en uitstraling van een museum. We stellen de vraag of een museum een inclusieve allemansvriend moet zijn. Of is het juist beter om aan de eigen identiteit vast te houden en niet met alle winden mee te waaien? Met onze gasten reflecteren we op deze vragen en gaan we op zoek naar slimme manieren om tegemoet te komen aan de uiteenlopende wensen van het publiek.

Toegang is gratis, met een donatie maak je Night Shift mogelijk

Night Shift wordt georganiseerd door vrijwilligers, maar dat betekent niet dat we geen kosten hebben. Daarom vragen we een donatie voor onze bijeenkomsten. Omdat we het voor iedereen toegankelijk willen houden, kun je zelf de hoogte van het bedrag bepalen. Vind je dat lastig? Met een bedrag tussen €7,50 en €10,- help je ons om kostendekkend te zijn.

Registreren kan hier.