U bent hier

Save the date: Summerschool Web- en Social Media Archivering

25-26
jun
donderdag 25 juni 2020 - 09:30 tot vrijdag 26 juni 2020 - 16:30 | Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid Media Park boulevard 1 Hilversum
Toevoegen aan persoonlijke kalender

Het Netwerk Digitaal erfgoed organiseert op 25 en 26 juni een summerschool voor instellingen die willen beginnen met het archiveren van websites of sociale media.

Het wereldwijde web presenteert erfgoedinstellingen met enorme uitdagingen. De hoeveelheid en snelheid waarin materiaal wordt geproduceerd én weer verdwijnt is ongeëvenaard. De flexibiliteit van webtechnologie maakt standaardisering ingewikkeld. Binnen het Netwerk Digitaal Erfgoed worden er twee projecten uitgevoerd over webarchivering en over sociale media archivering. Vanuit de kennis die is opgedaan in die projecten organiseert het Netwerk Digitaal Erfgoed, samen met de Koninklijke Bibliotheek en Beeld en Geluid, op 25 en 26 juni 2020 een summerschool: twee dagen waarin we je onderdompelen in de theorie en praktijk van webarchivering.

Programma

We hebben een programma vol met interessante sprekers: webdeveloper Hay Kranen biedt een kijkje onder de motorkap van een website. Antal Posthumus deelt ervaringen met kwaliteitscontrole en richtlijnen voor overheidswebsites. Kees Teszelszky vertelt aan de hand van het project rond de archivering van XS4all-websites over webarcheologie en de geschiedenis van het Nederlandse web. Op dag twee focussen we op sociale media. Anne Helmond laat zien hoe web- en sociale media archieven door onderzoekers gebruikt kunnen worden. Robert Gillesse en Zefi Kavvadia laten je tools ervaren voor het harvesten van sociale media en Luc Sloan belicht de ethische aspecten van sociale media archivering. Tot slot maken we je wegwijs in de juridische uitdagingen rondom webarchivering.

Bekijk het volledige programma (onder voorbehoud).

Deelnemers

We hebben plek voor maximaal 16 deelnemers van Nederlandse erfgoedinstellingen. We hanteren een maximale inschrijving van één deelnemer per instelling, zodat zoveel mogelijk instellingen kunnen leren en meeprofiteren. Bij overaanmelding plaatsen we je op een wachtlijst. Daarvan krijg je direct bericht. Als iemand afvalt, dan word je benaderd in volgorde van aanmelding.

Aanmelden

Je kunt je nu opgeven via deze link. Kosten: € 300,- inclusief koffie/thee, lunch, borrel én diner op donderdagavond. Je krijgt een factuur toegestuurd.

Tot 1 maand van tevoren (25 mei 2020) kun je kosteloos annuleren. Daarna worden de volledige kosten in rekening gebracht.

Praktisch

Data: donderdag 25 en vrijdag 26 juni 2020
Kosten: 300,- inclusief koffie/thee, lunch, borrel, diner
Locatie: Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Hilversum

Meer informatie

Voor vragen kun je terecht bij Sophie Ham (Sophie.Ham@kb.nl) of Jesse de Vos (jdvos@beeldengeluid.nl)

Tags 
Agenda

Reacties