Symposium: De toekomst van Caribisch erfgoed

maandag 25 november 2019 - 09:30 tot 16:30 | Museon, Den Haag
Toevoegen aan persoonlijke kalender

Symposium: De toekomst van Caribisch erfgoed

Als het gaat om het Caribisch deel van ons koninkrijk wordt de berichtgeving in de media beheerst door een beperkt aantal actuele thema’s. Dit symposium wil deze blik verruimen, gaat terug in de tijd en kijkt tevens vooruit. Een dag die draait om Caribisch erfgoed. Met erfgoed bedoelen we zowel het cultureel als het natuurlijk erfgoed met vooral aandacht voor de verhouding tussen mens en natuur. Diverse sprekers presenteren hun onderzoek naar (im)materieel erfgoed op de eilanden. Met enkele casestudies geven mensen uit de praktijk meer inzicht in de wijze waarop zij vandaag de dag met dit erfgoed omgaan. Welke kansen en uitdagingen ervaren zij anno 2019? En wat betreft de toekomst:  hoe kunnen uiteenlopende partijen – klein en groot -  beter samenwerken om het rijke Caribische erfgoed beter te beschermen en te presenteren?

Voor wie? Beleidsmakers, onderzoekers, docenten, museummedewerkers, natuurbeschermers, journalisten, studenten en andere mensen met een grote belangstelling voor het Caribisch gebied.

Aanleiding voor dit symposium:

• Duurzaam Ontwikkelingsdoel (SDG) 11.4: inspanningen verhogen om het culturele en natuurlijke erfgoed van de wereld te beschermen en veilig te stellen.
  • Het grootschalige internationale onderzoeksproject Nexus1492 van Universiteit Leiden over de oorspronkelijke bewoners van het Caribisch gebied

09:30 – 10:00 uur                            Ontvangst en registratie
10:00 – 11:30 uur                            Terugblikken: perspectieven op Caribisch erfgoed
11:30 – 13:00 uur                            Bezoek aan de exposities Caribbean Ties en One Planet + lunch
13:00 – 14:30 uur                            Nu: praktijkvoorbeelden (casestudies)
14:30 – 15:00 uur                            Pauze
15:00 – 16:30 uur                            Vooruitblikken: inspiraties en concrete tools voor de toekomst

Kosten:
€ 30 per persoon (inclusief koffie/thee en lunch).
Voor studenten zijn er een beperkt aantal gratis plekken beschikbaar.

Organisatie:
Het Museon, het museum voor cultuur en wetenschap in Den Haag. www.gedeelderfgoed.nl

Partners
Ministerie van Binnenlandse Zaken, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Universiteit Leiden en UNESCO Nederland.