Symposium "Gedeeld Caribisch erfgoed; gedeelde toekomst?"

maandag 25 november 2019 - 09:30 tot 16:30 | Museon in Den Haag
Toevoegen aan persoonlijke kalender
Symposium over de uitdagingen en kansen rondom gedeeld Caribisch erfgoed.
Het Museon presenteert, in samenwerking met Ministerie van Binnenlandse Zaken, Universiteit Leiden en UNESCO Nederland, op maandag 25 november het symposium ‘Gedeeld Caribisch erfgoed; gedeelde toekomst?’ in het Museon te Den Haag.
Als het gaat om het Caribisch gebied wordt er steeds vaker stilgestaan bij ons gedeeld cultureel erfgoed en de manier waarop dit in de Nederlandse media, erfgoedinstellingen en musea wordt verbeeld. Dit symposium wil deze blik verruimen, gaat terug in de tijd en kijkt tevens vooruit. Een dag die draait om het beschermen en presenteren van Caribisch erfgoed, zowel cultureel als natuurlijk erfgoed tussen mens en natuur, met sprekers uit zowel Nederland en het Caribisch gebied.
Welke kansen en uitdagingen ervaren zij anno 2019?
Recent en lopend onderzoek vormt de inspiratiebron van dit symposium.
Diverse sprekers presenteren hun onderzoek naar (im)materieel erfgoed op de eilanden.
Met enkele casestudies geven mensen uit de praktijk meer inzicht in de wijze waarop zij vandaag de dag met dit erfgoed omgaan. Zijn er inspirerende voorbeelden op het gebied van inclusiviteit en participatie? En wat betreft de toekomst: hoe kunnen uiteenlopende partijen – klein en groot - beter samenwerken om het rijke Caribische erfgoed beter te beschermen en te presenteren? Rekening houdend met de klimatologische en maatschappelijke ontwikkelingen in het gebied is deze vraag urgenter dan ooit tevoren.
Voor wie?
Beleidsmakers, onderzoekers, docenten, museummedewerkers, natuurbeschermers, journalisten, studenten en andere mensen met een grote belangstelling voor het Caribisch gebied.
Aanleiding voor dit symposium:
  • Duurzaam Ontwikkelingsdoel (SDG) 11.4: inspanningen verhogen om het culturele en natuurlijke erfgoed van de wereld te beschermen en veilig te stellen.
  • Het grootschalige internationale onderzoeksproject Nexus1492 van Universiteit Leiden over de oorspronkelijke bewoners van het Caribisch gebied
09:30 – 10:00 uur
Ontvangst en registratie
10:00 – 11:30 uur
Terugblikken: perspectieven op Caribisch erfgoed
11:30 – 13:00 uur
Bezoek aan de exposities Caribbean Ties en One Planet + lunch
13:00 – 14:30 uur
Nu: praktijkvoorbeelden (casestudies)
14:30 – 15:00 uur
15:00 – 16:30 uur
Vooruitblikken: inspiraties en concrete tools voor de toekomst
Kosten:
  • € 30 per persoon (inclusief koffie/thee, lunch en toegang tot het museum).
  • Voor studenten zijn er een aantal gratis plekken beschikbaar.
Organisatie:
Het Museon, het museum voor cultuur en wetenschap in Den Haag. www.museon.nl
Partners (tot nu toe)

Dit symposium is mogelijk gemaakt dankzij de bijdrage van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.