Tentoonstellingsanalyse Strijd! 100 Jaar Vrouwenkiesrecht

donderdag 12 september 2019 - 13:30 tot 16:30 | Groninger Museum
Toevoegen aan persoonlijke kalender

Op 12 september bezoeken we de tentoonstelling Strijd! 100 Jaar Vrouwenkiesrecht in het Groninger Museum. In aanwezigheid van Egge Knol, (conservator archeologie, geschiedenis en oude kunst) van het Groninger Museum en een van de samenstellers, bekijken we de expositie. Aansluitend is er gelegenheid om gezamenlijk in te gaan op het thema en van gedachten te wisselen over de tentoonstelling.

De tentoonstelling Strijd! behandelt de invoering van het Algemeen Kiesrecht in 1919. Na de invoering van het Kiesrecht voor mannen in 1917, worden in 1919 ook vrouwen in staat gesteld om deel te nemen aan verkiezingen. Een belangrijk voorvechter voor dit recht is de in Sappemeer geboren Aletta Jacobs (1854-1929).

De tentoonstelling Strijd! toont de weg die vrouwenorganisaties aflegden om het stemrecht te verwerven. In het Groninger Museum wordt overtuigend aangetoond dat deze strijd niet alleen een stedelijke aangelegenheid was, maar dat ook op het platteland vrouwen zich verenigden. Contacten met suffragettes in de omringende landen vormden vaak een inspiratiebron.
In de tentoonstelling zijn vaandels, documenten en historisch fotomateriaal opgenomen. Een centrale rol is er voor Aletta Jacobs, hoewel ook haar medestrijdsters aan bod komen. Politieke cartoons vormen een onderdeel van de tentoonstelling en in een documentaire leidt hoogleraar Mineke Bosch de bezoekers langs plekken uit het leven van Jacobs.

13.30 uur            inloop met koffie/thee
14.00 uur            welkom en introductie door dr. Egge Knol, conservator archeologie,                                      geschiedenis en oude kunst, Groninger Museum;
14.30 uur            rondgang door de tentoonstelling;
15.30 uur            koffie/thee met plenaire discussie over de tentoonstelling o.l.v. Stijn van                                Genuchten, in aanwezigheid van Egge Knol;
16.30 uur            einde