Webinar 5 voor Museummedewerkers: Collecties midden in de samenleving

mrt
maandag 29 maart 2021 - 15:00 tot 16:15 | Online
Toevoegen aan persoonlijke kalender

Juist nu, met het oog op corona en de vele ontwikkelingen daaromheen, willen we een ieder die werkzaam is bij een van de ruim 400 musea een plek bieden waar je informatie en inspiratie kunt vinden.

Webinar | Collecties, midden in de samenleving?!
In de serie Schouder aan Schouder, de webinar-reeks speciaal voor leden van de Museumverenging, is op 29 maart een webinar geheel gewijd aan het onderwerp Collecties, midden in de sameleving?! Nederlandse musea verbinden alle inwoners van ons land met museale collecties. Collecties over geschiedenis, volkenkunde, natuurhistorie, wetenschap, techniek en beeldende kunst. Maar wat betekent het verzamelen, beheren en presenteren van die collecties voor de toekomst? Voor wie doen we dit eigenlijk? Wat willen we ermee vertellen? En wat zijn de laatste trends en best practices op het gebied van collecties?

We zijn verheugd de volgende sprekers aan te kunnen kondigen! Sandra Kisters, Hoofd Collectiemanagement en onderzoek Museum Boijmans Van Beuningen, vertelt over het gloednieuwe depot dat toegankelijk wordt voor publiek. Onder leiding van vaste moderator Aldith Hunkar gaat ze in gesprek met Paulo Martina, algemeen directeur Museum van Bommel en van Dam, die werkt aan een verbouwing van het museum en daarbij de verbinding zoekt met bewoners ter herwaardering van de eigen collectie.

Het tweede onderdeel is gericht op de vraag wat musea doen met hun collectietaak in een steeds veranderende samenleving. Cindy Zalm, Hoofd Collecties bij Nationaal Museum voor Wereldculturen, schuift aan en praat samen met Moncef Beekhof, directeur Purmerends Museum, over de status van het collectiebeheer in de sector. Wat zijn ontwikkelingen in beheer & behoud en bij bruikleenverkeer?

Tot slot delen Meta Knol, lid Commissie Collectie Nederland en Arnoud Odding, directeur Rijksmuseum Twenthe en De Museumfabriek hun toekomstperspectief op collectievorming. Hoe ontwikkel je nieuw beleid en wat moet er gebeuren om de Collectie Nederland dynamisch te houden?

Het webinar is alleen toegankelijk voor medewerkers van bij de Museumvereniging aangesloten musea. Meld je even aan in het webformulier rechtsboven, zodat we je een link voor deelname kunnen sturen. Deze link is gekoppeld aan je zakelijk mailadres. Voor deelname vragen we een kleine bijdrage van €7,50. Aanmelden is mogelijk tot 29 maart 13:00 uur.

Na afloop van het webinar verschijnt op deze pagina meer informatie:

- Antwoord op alle vragen in de chat die onbeantwoord zijn gebleven

- Nu alvast: meer infomatie over een speciale subsidieregeling voor collectiemedewerkers

- Agenda-item: Nationale Museumweek 19 t/m 25 april waarbij we een blijvende binding met museale collecties stimuleren voor álle inwoners van ons land!