Webinar 6 voor museummedewerkers: Samen werken na corona

jun
maandag 28 juni 2021 - 15:00 tot 16:30 | Online
Toevoegen aan persoonlijke kalender

Juist nu, met het oog op corona en de vele ontwikkelingen daaromheen, willen we een ieder die werkzaam is bij een van de ruim 400 musea een plek bieden waar je informatie en inspiratie kunt vinden.

Webinar 6: "Samen werken na corona?"

In de serie Schouder aan Schouder, de webinar-reeks speciaal voor leden van de Museumverenging, is op maandag 28 juni een webinar geheel gewijd aan werkgeverszaken. Musea zijn weer open en veel medewerkers keren voorzichtig terug naar het museum of kantoor. Terug naar hoe het was voor corona zal echter nog wel even duren of gebeurt misschien wel nooit. Is het nodig dat iedereen weer fysiek aanwezig is bij vergaderingen of kan de reistijd op een andere manier worden ingevuld? Wat hebben we geleerd van de afgelopen periode? Hoe werken we straks samen na corona? Zijn er kansen voor duurzame inzetbaarheid, zowel voor vaste medewerkers, vrijwilligers als voor jong talent? Kortom: wat wordt de toekomst van werken in musea?

Nieuwe werkprocessen

We zijn verheugd om de volgende sprekers aan te kunnen kondigen! We starten het webinar met Kilian Wawoe, docent-onderzoeker HR management in deeltijd verbonden aan de Vrije Universiteit en daarnaast consultant en public speaker. Het (langdurig) verplicht thuiswerken vanwege de coronapandemie inspireerde Kilian om een boek te schrijven over productiviteit en geestelijk en lichamelijk welzijn. Waarmee moeten we rekening houden als de werkvloer weer ‘open’ gaat?  Musea zijn inventief geweest tijdens de lockdown en er zijn nieuwe werkprocessen gecreëerd. Hierover praten we verder met Hilde Verheul, HR professional Van Gogh Museum, en Faye Cliné, registrar Mauritshuis. Faye schakelde samen met het landelijk netwerk van registrars over naar virtueel koerieren om het bruikleenverkeer op gang te houden.

> Klik hier om het Whitepaper van Kilian Wawoe te downloaden

Levensfasebewust personeels- en vrijwilligersbeleid

Het tweede tafelgesprek is gericht op het thema opleiden en ontwikkelen. Samen met Marilyn Jongenelen, zakelijk directeur Stedelijk Museum Breda, en Patrick Reeuwijk, directeur van het Veluws Museum Hagedoorns Plaatse te Epe, gaan we in op de vraag: Hoe krijg je (opnieuw) je medewerkers en vrijwilligers gezond, gemotiveerd en productief aan het werk na een lange tijd thuiswerken en een hobbelige periode van afwisselend verplicht sluiten en heropenen? Het ontwikkelen van levensfasebewust personeels- en vrijwilligersbeleid is daar onderdeel van. Marilyn en Patrick delen graag hun tips met collega-musea.

Talentmanagement en -ontwikkeling

In het derde deel van het webinar nodigen we Davida de Hond en Elise Breukers uit om ons te informeren en inspireren met hun ervaring over talentmanagement en -ontwikkeling. Davida won in 2018 de Museumtalentprijs van het jaar voor haar werk als programmamaker bij CODA Apeldoorn. Ze deelt o.a. wat deze prijs voor haar en haar werk in de museumsector heeft betekend. Elise deelt haar ervaring bij het Centraal Museum te Utrecht waar ze binnen het museum standaard werken met extra formatieplaatsen (c.q. junior functies) voor talentontwikkeling. Inmiddels is Elise als Projectmanager Tentoonstellingen bij het Eye Filmmuseum werkzaam. Wat kunnen we daarvan leren en hoe houden we de museumsector toegankelijk voor nieuw talent?

Het webinar, geleid door vaste moderator Aldith Hunkar, wordt afgesloten met een blik op de sector door Jan van Kooten, directeur a.i. Museumvereniging. Al met al, genoeg reden om dit webinar van de reeks ‘Musea: Schouder aan schouder’ niet te missen.

Aanmelden
Het webinar is alleen toegankelijk voor medewerkers van bij de Museumvereniging aangesloten musea inclusief gelieerde instellingen. Meld je even aan in het webformulier rechtsboven, zodat we je een link voor deelname kunnen sturen. Deze link is gekoppeld aan je zakelijk mailadres. Voor deelname vragen we een kleine bijdrage van €7,50. Aanmelden is mogelijk tot 28 juni 13:00 uur.

Agenda Webinar