Webinar Kinderen en musea, mét uitreiking Museumkids Awards 2021!

maandag 16 november 2020 - 15:00 tot 16:15 | Online
Toevoegen aan persoonlijke kalender

16 november vindt de jaarlijkse uitreiking van de Museumkids Awards plaats! Welk museum wordt hét Kidsproof museum 2021? En welke andere worden kidsproof? Een feestelijk moment voor de vele musea die zich inspannen voor het jonge publiek, want een sterkere binding met museale collecties start telkens weer bij de jeugd. Om kidsproof te worden heeft een museum minimaal 60 inspecties van kinderen en een gemiddeld cijfer van een 8 of hoger nodig. Vorig jaar behaalden 60 musea dit criterium en werd NEMO met een 8,9 door de museuminspecteurs verkozen tot hét Kidsproof museum van het jaar. Dit jaar is de bekendmaking van de Kidsproof musea en de landelijke winnaar online. Zodat we ondanks corona toch met zoveel mogelijk mensen ‘samen’ kunnen komen tijdens dit heuglijke moment. Niet alleen is de uitreiking dit jaar digitaal, ook het programma daaromheen is anders. We organiseren namelijk een (gratis) webinar voor museummedewerkers, waarin je je kunt laten informeren én inspireren door collega musea.

Onder leiding van moderator Aldith Hunkar gaan verschillende mensen van binnen en buiten de museumsector met elkaar in gesprek. We starten het webinar met een inleiding over het belang van museumbezoek door Landelijk Kenniscentrum Cultuureducatie en Amateurkunst (LCKA). Hun onderzoek laat zien dat cultuureducatie inmiddels stevig is ingebed en al vele crises en wijzigingen heeft overleefd, maar we leggen toch de vraag voor welke impact corona nu heeft op het museumbezoek van kinderen en jongeren. Vervolgens zoeken we de museumpraktijk op en gaan we met verschillende inspirerende musea in gesprek. We zijn verheugd al te kunnen melden dat Kidsproof musea Museum Helmond en het Zaans Museum hun do’s en dont’s komen delen. Tot slot wordt feestelijk bekendgemaakt welke musea dit jaar kidsproof zijn en wie de landelijke winnaar is! Zodra er meer bekend is over het programma maken we dat hier bekend, dus hou deze pagina in de gaten!

Ook de uitreiking van het andere onderdeel van de Museumkids Awards - de Museuminspecteur van het Jaar - zal dit jaar online plaatsvinden in een speciale ochtenduitzending voor scholen op 13 november. De uitzending is hier te volgen of terug te kijken.

Praktische informatie
Het webinar is maandag 16 november van 15.00 tot ongeveer 16.15 uur en is alleen toegankelijk voor medewerkers van bij de Museumvereniging aangesloten musea. Meld je s.v.p. wel even aan op deze pagina rechtsboven, zodat we je een link voor deelname kunnen sturen. Deelname is gratis.

Uitreiking Museumkids Awards 2020 in Archeon