U bent hier

Workshop duurzaam toegankelijke erfgoedcollecties

28
jun
donderdag 28 juni 2018 - 12:00 tot 17:00 | Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
Toevoegen aan persoonlijke kalender

foto: Koninklijke Bibliotheek Den Haag

Op donderdagmiddag 28 juni organiseren Erfgoedhuis Zuid-Holland, Erfgoed Brabant en SIMIN in samenwerking met het Netwerk Digitaal Erfgoed de workshop ‘Duurzaam toegankelijke erfgoedcollecties met persistent identifiers en linked data’. Deze workshop vindt plaats bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.
 

Waarom?
Vrijwel iedere grotere erfgoedinstelling heeft zijn collectie deels of volledig gedigitaliseerd. Maar deze digitale erfgoedinformatie wordt nu nog erg versnipperd aangeboden. Met behulp van linked (open) data is het mogelijk om erfgoedinformatie aan elkaar te koppelen en transparanter te maken voor eindgebruikers. Maar wat is linked data nu eigenlijk? Waarom is linked data belangrijk voor de vindbaarheid van onze informatie in het web? Hoe zet ik mijn data om naar linked data? Waar moet ik op letten als ik linked data wil publiceren?

Voor wie?
De workshop is bedoeld voor medewerkers uit alle erfgoedsectoren (archief, cultuur, bibliotheek, museum, maar ook onderzoeksinstellingen) die interesse hebben in het onderwerp. Deelname is gratis na online inschrijving en voorkennis is niet vereist.

Wat?
Aan de basis van goede linked data staan duurzaam toegankelijke data, met zo uniek en permanent mogelijke identifiers, zoals persistent identifiers (PID’s) of URI’s. Maar wat zijn PID’s en URI’s? Wat zijn de overeenkomsten en verschillen? Hoe implementeer ik ze? Welke keuzes passen het beste bij mijn (duurzaamheids)beleid en beheersprocessen?

Tijdens deze workshop staat de rol van persistent identifiers en linked data bij het duurzaam toegankelijk maken en houden van erfgoedcollecties centraal.

Wil je alvast meer weten over persistent identifiers, bekijk dan de onderstaande filmpjes:

  1. Wat zijn persistent identifiers?
  2. Kies de beste persistent identifier
  3. Implementatie van persistent identifiers

Informatie over linked data vind je op de website van het Netwerk Digitaal Erfgoed: http://www.netwerkdigitaalerfgoed.nl/activiteiten/digitaal-erfgoed-bruikbaar/, of bekijk deze TED Talk van Tim Berners Lee, de bedenker van het web en linked data: https://www.ted.com/talks/tim_berners_lee_on_the_next_web?language=nl.

Meer informatie

Vragen beantwoorden we graag. Tot 22 mei kunt u daarvoor terecht bij Marcel Ras (marcel.ras@netwerkdigitaalerfgoed.nl of 06 14 77 76 71), daarna bij Bob Valckx (digitalisering@ergoedhuis-zh.nl of 06 308 435 42).

Graag tot ziens op 28 juni.

Tags 
Agenda Collectie

Reacties