U bent hier

Museumkaart

museumkaart voor iedereen

Museumkaart bestaat al sinds 1981

Het gaat goed met de Museumkaart!
Nederlanders voordelig toegang bieden tot allerlei interessante musea en hun schitterende collecties. Musea die daardoor meer bezoekers trekken en meer inkomsten hebben. Dat is het idee achter de Museumkaart. Al meer dan 35 jaar uniek in de wereld. 

Wil je binnen één minuut weten hoe de Museumkaart werkt?
Klik hier.

Meer dan een miljoen fans
Ruim 1,4 miljoen mensen zijn in het bezit van een Museumkaart. En die maakt het wel heel makkelijk een museum binnen te stappen. Bij iedereen in de buurt zijn verrassende collecties en bijzondere tentoonstellingen te vinden. Ons échte goud is vaak dichterbij dan je denkt!

Hier vind je onze korte commercial. 

Overtuigend
In 2019 werden er ruim 10.000 Museumkaarten meer verkocht dan in 2018, opnieuw een groei. Bijna 1,4 miljoen mensen hadden in 2019 een Museumkaart op zak, waarmee zij in totaal maar liefst 9,3 miljoen keer een museum bezochten. Kaarthouders gingen in 2019 gemiddeld bijna zes keer naar een museum.

Wil je meer weten over de duidelijke taal die de cijfers spreken? Kijk dan ook eens op ons jaarverslag.

Eenvoudig
Het principe achter de Museumkaart is eenvoudig. Het bedrag dat kaarthouders voor de Museumkaart betalen gaat in een grote geldpot. Het geld in die pot wordt jaarlijks verdeeld onder de deelnemende musea. Dit gebeurt op basis van de toegangsprijs en het aantal kaartbezoeken dat musea krijgen. Zo komen alle inkomsten ten goede aan de deelnemende musea! 

De Museumkaart is goed voor zo’n 10% van de eigen inkomsten van de museumsector in Nederland. In 2018 hebben de musea ruim € 60 miljoen voor bezoeken met de Museumkaart ontvangen. Daarmee draagt de kaart substantieel bij aan het verdienvermogen van musea. 

Klik hier voor de publicatie Museumcijfers 2018.  

Gezamenlijk
De Museumkaart, een initiatief van de musea zelf, bestaat sinds 1981. Niet alleen het aantal kaarthouders groeit nog steeds, ook het aantal deelnemende musea. De exploitatie van de kaart is ondergebracht in Stichting Museumkaart, een ongesubsidieerde instelling zonder winstoogmerk. De stichting is onderdeel van de Museumvereniging, de brancheorganisatie van musea. 

De Museumkaarthouders, de musea en de vereniging bouwen samen aan het versterken van het grote publieke belang van musea. Musea die met hun collecties de maatschappij voortdurend verrassen en verrijken. Want in deze snel veranderende samenleving vertellen musea verhalen die niet we niet mogen vergeten!  

Interesse in het rijke tentoonstellingsaanbod? Kijk op onze site en volg ons op TwitterFacebookInstagramYoutube. Wil je informatie over het museum, tentoonstellingen of activiteiten actualiseren? Mail dan persberichten@museumvereniging.nl.  

Voor vragen over data met betrekking tot de Museumkaart of voor operationele zaken met betrekking tot de Museumkaart kun je terecht bij Koen van Veen, via kvanveen@museumvereniging.nl.

Meer over Museumkaart:
- Algemene Voorwaarden Musea 2018
- Toelichting Algemene Voorwaarden Musea 2018

- Gids Museumkaart 
Deelnameovereenkomst Museumkaart
- Formulier melding toeslag 2018

- Financiële effecten Museumkaart 
- Gebruiksvoorwaarden Publicaties

- Aanleveren Museumtips (digitale nieuwsbrief)
- Overzicht laatste Museumtips
- Museumkaarten bestellen
Marketingdashboard
- Museumkaart ontdekt

Video 
Museumcijfers
Tags 
Museumkaart
Dossiers 
Museumkaart

Reacties