U bent hier

Online videoreeks: ‘Museumkaart ontdekt’

Van oost naar west en van noord naar zuid: in de online serie ‘Museumkaart ontdekt’ neem je een kijkje in één van de vele musea en verhalen die je met de Museumkaart kunt ontdekken. Kunstjournalist Luuk Heezen bezoekt verschillende musea of koppelt aan de hand van één thema collecties aan elkaar. 

 

Museumkaart ontdekt - Grandioos glaswerk in het Glasmuseum 
In deze aflevering sla je twee vliegen in één klap: bekijk eerst het spectaculaire maakproces van glas in de Glasblazerij - Luuk zag hoe het oranje jubileumvaasje ter ere van de verjaardag van koningin Máxima werd gemaakt - en ontdekte daarna de geschiedenis van glas in het Glasmuseum zelf, waaronder een schitterend mislukte samenwerking met sterarchitect Frank Lloyd Wright. Bekijk hier: 


 

Museumkaart ontdekt - Dieren in het museum 
In deze aflevering zie je de grote diversiteit aan dieren die je in de Nederlandse musea treft: van het skelet van een potvis en een bijzonder onderwatersafari in Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden, tot bijzondere biologische afwijkingen zoals een lammetje met twee hoofden of een kalf met drie snuiten en een levende koningspython in Natura Docet in Denekamp, tot een bijna uitgestorven geitenras in Boerderijmuseum De Bovenstreek in Oldebroek. Bekijk hier: 


 

Museumkaart ontdekt - Publiekslieveling Jan Mankes in Museum Belvédère
In Heerenveen bezocht Luuk Museum Belvédère, waar je kunst ziet uit de noordelijke provincies, zoals de Drentse publiekslieveling Jan Mankes, waarvan daar altijd werk te zien is. Bekijk hier: 


 


Museumkaart ontdekt - Helden, schurken en kapers in het muZEEum
Een museum bezoeken, zélfs als dat even niet fysiek kan... In deze editie is hij in Vlissingen, om kennis te maken met zogenaamde zeehelden, kapers en koopmannen uit Zeeland in het muZEEum in Vlissingen. Bekijk hier: 


 

Museumkaart ontdekt - De schilderachtige Veluwe
Een museum bezoeken, zélfs als dat even niet fysiek kan... Dit keer is Luuk in het Noord-Veluws Museum in Nunspeet, dat tussen 1890 en 1950 een zeer populaire bestemming was voor kunstschilders. Door hun ogen zie je hoe schilderachtig de Veluwe is. Bekijk hier: 


Museumkaart ontdekt - Gezondheid
Deze aflevering gaat over gezondheid en leidt Luuk langs Rijksmuseum Boerhaave in Leiden, met de zeer actuele tentoonstelling 'Besmet', naar Micropia in Artis in Amsterdam, waar je leert dat niet alle bacteriën slecht zijn en dat je er zelf 100.000 miljard op en in je lijf hebt. De reportage eindigt in Museum van de Geest | Dolhuys Haarlem, waar je leert dat mensen met een psychische ziekte veel meer zijn dan alleen die ziekte. Bekijk hier: 


Museumkaart ontdekt - SCHUNCK in Heerlen
In deze vlog neemt kunstjournalist Luuk Heezen je mee naar Schunck in Heerlen: een bijzonder gebouw dat in de volksmond het Glaspaleis heet, en waarin vroeger het befaamde modehuis van de familie Schunck was gevestigd. Tegenwoordig zit er onder andere een museum in, met steeds wisselende collecties. Bekijk hier: 


Museumkaart ontdekt - Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen
In deze vlog neemt kunstjournalist Luuk Heezen je mee naar het Gevangenismuseum in het Drentse Veenhuizen, waar ooit wezen, landlopers en bedelaars naartoe werden gestuurd voor een portie arbeid en tucht... Je krijgt bovendien een mooi overzicht van de ontwikkeling van gevangenzetten en straffen in Nederland. Bekijk hier:


Museumkaart ontdekt - Worsteling met water 
Deze aflevering staat in het teken van de worsteling met water, een strijd die diep geworteld is in de Nederlandse geschiedenis. Bijvoorbeeld de Afsluitdijk, een waterkundig spektakelstuk dat voor veiligheid heeft gezorgd, maar ook de levens van veel omwonenden aan de voormalige Zuiderzee definitief heeft veranderd. In het Zuiderzeemuseum kom je meer te weten over de aanleg van de dijk en de gevolgen die dat had. Maar ook baggeren heeft de Nederlanders internationaal een reputatie van watermanagers opgeleverd! Het Nationaal Baggermuseum in Sliedrecht geeft je een inkijk in de wereld van het baggeren. Tot slot strijken we neer bij het Muiderslot, dat met haar waterlinies al eeuwen de worsteling met het water aangaat. Bekijk hier: 


Museumkaart ontdekt - Verhalen over vrijheid
In deze aflevering van 'Museumkaart Ontdekt' kun je bekijken hoe het thema vrijheid in verschillende museumcollecties terugkomt: van de eerste 'vrije statenvergadering' in 1572 in wat nu museum het Hof van Nederland in Dordrecht is, via het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten, waar onderduikers slechts een dun plafond verwijderd waren van de Duitse bezetter, tot een bijzondere ervaringsreis in het Humanity House in Den Haag, waar je enigszins meekrijgt hoe het is om te moeten vluchten. Bekijk hier: 


Museumkaart ontdekt - Helden in musea 
In deze aflevering gaat het over helden. Je hoort hoe het Westfries Museum in Hoorn het debat over de zeeheldenstatus van J.P. Coen verder heeft gebracht, ziet hoe je je zelf een held kunt wanen in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, en hoort in het Universiteitsmuseum Groningen alles over de dappere en vastberaden Aletta Jacobs, die de emancipatie van de vrouw in een stroomversnelling heeft gebracht. Bekijk hier: 


Museumkaart ontdekt - De wereld van geld 
In deze aflevering staat geld centraal: van een woningruil vastgelegd op een kleitablet uit ongeveer 1800 voor Christus, vervolgt Luuk zijn ontdekkingstocht via fijnzinnig ontworpen Griekse en propagandistische Romeinse munten. Hij ontdekt ook een muntgewichtdoos die werd gebruikt om de zuiverheid van verschillende munten te meten. En tot slot, het ultieme symbool van rijkdom: diamanten. Bekijk zijn reis van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, naar het Belasting & Douane Museum in Rotterdam en het Diamant Museum in Amsterdam - of stippel je eigen reis uit. Bekijk hier: 


 

Museumkaart ontdekt - Het mysterie van de vrijmetselarij 
In vlog 1 neemt Luuk Heezen je mee naar het Vrijmetselarij Museum in Den Haag. De vrijmetselarij is voor veel mensen een raadsel en dat is ook niet zo gek: het is een club met veel mysterieuze symbolen, mannen in kostuums en rituelen waarover je als vrijmetselaar belooft niet te praten. In het Vrijmetselarij Museum wordt een tipje van de sluier opgelicht, met een portrettengalerij, een tempelruimte en een wel heel bijzonder pronkstuk. Bekijk hier de vlog:


Museumkaart ontdekt - Spiegelpaleizen in Museum De Pont
In vlog 2 neemt vlogger Luuk Heezen je mee naar museum De Pont in Tilburg. Nu een tempel voor hedendaagse kunst maar voorheen een wolspinnerij. De Pont verzamelt in de diepte en niet in de breedte en het resultaat mag er wezen: zoals het pronkstuk van Anish Kapoor dat buiten staat of het kunstwerk Vertigo met een link naar - jawel - de beroemde film van Alfred Hitchcock: 


Museumkaart ontdekt - De schelpengrot in Groningen
In vlog 3 neemt vlogger Luuk Heezen je mee naar museum Nienoord in Leek vlakbij Groningen. Waar je je ogen de kost kunt geven aan het adellijke landhuis dat een bewogen geschiedenis kent. Maar er is meer: de collectie van het rijtuigmuseum huist hier en er is iets heel bijzonders in de tuin: een schelpengrot. Over de oorsprong van die grot doen verschillende verhalen de ronde. Welke is waar volgens jou? Bekijk hier vlog 3: 


Museumkaart ontdekt - Wunderkammers in Enschede
In vlog 4 neemt vlogger Luuk Heezen je mee naar de Museumfabriek in Enschede. Hier staan de museumobjecten niet op chronologische volgorde, maar door en naast elkaar aan de hand van thema's: in zogenaamde Wunderkammers. Neem ook een kijkje of ga net als Luuk zelf aan de slag in de ‘makersspace’. Bekijk hier vlog 4: 


Wil je ook een jaar eindeloos musea ontdekken? Bestel hier de Museumkaart: museumkaart.nl/bestel

Over Luuk
Luuk Heezen is presentator en kunstjournalist. Hij interviewt hedendaagse kunstenaars voor de prijswinnende podcast Kunst is Lang, maakt video's voor tentoonstellingen in musea, presenteert evenementen in de culturele sector en maakt radiodocumentaires voor de VPRO op NPO Radio 1. Hij is gek op kunst die je nét even anders naar de wereld laat kijken, en neemt je daarom in de vlog Museumkaart ontdekt graag mee naar één van de ruim 450 schatkamers waar jij met je museumkaart toegang toe hebt!

Dossiers 
Museumkaart

Reacties