U bent hier

Online videoreeks: ‘Museumkaart ontdekt’

Van oost naar west en van noord naar zuid: in de online serie ‘Museumkaart ontdekt’ neem je een kijkje in één van de vele musea en verhalen die je met de Museumkaart kunt ontdekken. Kunstjournalist Luuk Heezen doet een suggestie voor een andere manier van museumbezoek: aan de hand van één thema koppelt hij collecties van meerdere musea aan elkaar. Met als nieuwste aflevering: Verhalen over de worsteling met water. 

 

Museumkaart ontdekt - Worsteling met water 
Deze aflevering staat in het teken van de worsteling met water, een strijd die diep geworteld is in de Nederlandse geschiedenis. Bijvoorbeeld de Afsluitdijk, een waterkundig spektakelstuk dat voor veiligheid heeft gezorgd, maar ook de levens van veel omwonenden aan de voormalige Zuiderzee definitief heeft veranderd. In het Zuiderzeemuseum kom je meer te weten over de aanleg van de dijk en de gevolgen die dat had. Maar ook baggeren heeft de Nederlanders internationaal een reputatie van watermanagers opgeleverd! Het Nationaal Baggermuseum in Sliedrecht geeft je een inkijk in de wereld van het baggeren. Tot slot strijken we neer bij het Muiderslot, dat met haar waterlinies al eeuwen de worsteling met het water aangaat. Bekijk hier: 


 

Museumkaart ontdekt - Verhalen over vrijheid
In deze aflevering van 'Museumkaart Ontdekt' kun je bekijken hoe het thema vrijheid in verschillende museumcollecties terugkomt: van de eerste 'vrije statenvergadering' in 1572 in wat nu museum het Hof van Nederland in Dordrecht is, via het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten, waar onderduikers slechts een dun plafond verwijderd waren van de Duitse bezetter, tot een bijzondere ervaringsreis in het Humanity House in Den Haag, waar je enigszins meekrijgt hoe het is om te moeten vluchten. Bekijk hier: 


Museumkaart ontdekt - Helden in musea 
In deze aflevering gaat het over helden. Je hoort hoe het Westfries Museum in Hoorn het debat over de zeeheldenstatus van J.P. Coen verder heeft gebracht, ziet hoe je je zelf een held kunt wanen in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, en hoort in het Universiteitsmuseum Groningen alles over de dappere en vastberaden Aletta Jacobs, die de emancipatie van de vrouw in een stroomversnelling heeft gebracht. Bekijk hier: 


Museumkaart ontdekt - De wereld van geld 
In deze aflevering staat geld centraal: van een woningruil vastgelegd op een kleitablet uit ongeveer 1800 voor Christus, vervolgt Luuk zijn ontdekkingstocht via fijnzinnig ontworpen Griekse en propagandistische Romeinse munten. Hij ontdekt ook een muntgewichtdoos die werd gebruikt om de zuiverheid van verschillende munten te meten. En tot slot, het ultieme symbool van rijkdom: diamanten. Bekijk zijn reis van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, naar het Belasting & Douane Museum in Rotterdam en het Diamant Museum in Amsterdam - of stippel je eigen reis uit. Bekijk hier: 


In een reeks vlogs Van de Wunderkammers in Enschede tot het mysterie van het Vrijmetselarijmuseum. En van de schelpengrot in Groningen tot de spiegelpaleizen van Museum de Pont in Tilburg.
 

Museumkaart ontdekt - Het mysterie van de vrijmetselarij 
In vlog 1 neemt Luuk Heezen je mee naar het Vrijmetselarij Museum in Den Haag. De vrijmetselarij is voor veel mensen een raadsel en dat is ook niet zo gek: het is een club met veel mysterieuze symbolen, mannen in kostuums en rituelen waarover je als vrijmetselaar belooft niet te praten. In het Vrijmetselarij Museum wordt een tipje van de sluier opgelicht, met een portrettengalerij, een tempelruimte en een wel heel bijzonder pronkstuk. Bekijk hier de vlog:


Museumkaart ontdekt - Spiegelpaleizen in Museum De Pont
In vlog 2 neemt vlogger Luuk Heezen je mee naar museum De Pont in Tilburg. Nu een tempel voor hedendaagse kunst maar voorheen een wolspinnerij. De Pont verzamelt in de diepte en niet in de breedte en het resultaat mag er wezen: zoals het pronkstuk van Anish Kapoor dat buiten staat of het kunstwerk Vertigo met een link naar - jawel - de beroemde film van Alfred Hitchcock: 


Museumkaart ontdekt - De schelpengrot in Groningen
In vlog 3 neemt vlogger Luuk Heezen je mee naar museum Nienoord in Leek vlakbij Groningen. Waar je je ogen de kost kunt geven aan het adellijke landhuis dat een bewogen geschiedenis kent. Maar er is meer: de collectie van het rijtuigmuseum huist hier en er is iets heel bijzonders in de tuin: een schelpengrot. Over de oorsprong van die grot doen verschillende verhalen de ronde. Welke is waar volgens jou? Bekijk hier vlog 3: 


Museumkaart ontdekt - Wunderkammers in Enschede
In vlog 4 neemt vlogger Luuk Heezen je mee naar de Museumfabriek in Enschede. Hier staan de museumobjecten niet op chronologische volgorde, maar door en naast elkaar aan de hand van thema's: in zogenaamde Wunderkammers. Neem ook een kijkje of ga net als Luuk zelf aan de slag in de ‘makersspace’. Bekijk hier vlog 4: 


Wil je ook een jaar eindeloos musea ontdekken? Bestel hier de Museumkaart: museumkaart.nl/bestel

Over Luuk
Luuk Heezen is presentator en kunstjournalist. Hij interviewt hedendaagse kunstenaars voor de prijswinnende podcast Kunst is Lang, maakt video's voor tentoonstellingen in musea, presenteert evenementen in de culturele sector en maakt radiodocumentaires voor de VPRO op NPO Radio 1. Hij is gek op kunst die je nét even anders naar de wereld laat kijken, en neemt je daarom in de vlog Museumkaart ontdekt graag mee naar één van de ruim 450 schatkamers waar jij met je museumkaart toegang toe hebt!

Dossiers 
Museumkaart

Reacties