10e Museumkidsjaar bijna voorbij

maandag 25 oktober 2021 - 12:47

10e Museumkidsjaar bijna voorbij
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!

Het 10e jubileumjaar van Museumkids staat in het teken van het thema 'Worden wat je wil, begint in het museum'. Kinderen zijn de museumbezoekers van de toekomst. In musea kunnen kinderen ontdekken waar we vandaan komen en kunnen ze leren wie we werkelijk zijn.

Kidsproof concept
Museumkids vraagt kinderen tot en met 12 jaar om hun mening. Zij zijn de museuminspecteurs. Na een museumbezoek vullen de museuminspecteurs een aantal vragen over het museum in: een inspectie. Al deze inspecties bij elkaar geven inzicht in wat kinderen van het museum vinden en wat ze graag anders willen zien. Een museum met voldoende inspecties en een voldoende gemiddeld cijfer is het volgende seizoen een ‘Kidsproof Museum’. Elk jaar opnieuw verdien je deze titel van je bezoekers.

Criteria aangepast
Dit Museumkidsjaar is een bijzonder jaar, vanwege het tiende museuminspecteursjaar maar ook door de lange sluiting voor musea en tegenvallende bezoekcijfers door aanvullende maatregelingen en weinig buitenlands toerisme. Door deze bezoekcijfers zijn de criteria voor dit jaar aangepast, gebruikelijk ligt het aantal op 60 inspecties. Musea met 35 of meer inspecties en een gemiddeld cijfer 8.0 of hoger mogen zich komend jaar Kidsproof noemen. Lees hier meer.

Einde Museumkidsjaar
Het huidige inspectiejaar is op 16 november 2020 gestart en loopt tot 31 oktober 22.00 uur. Na die datum wordt het inspecteren uitgezet, de aantallen geteld en de stand opgemaakt. Eind november worden de nieuwe Kidsproof musea en de Museuminspecteur van het Jaar 2022 op feestelijke wijze bekendgemaakt. Op 29 november 2021 start het 11e Museumkidsjaar.

Museuminspecteur van het Jaar
De deelnemende kinderen winnen met hun museuminspecties mooie prijzen. Aan het einde van het jaar is er de verkiezing Museuminspecteur van het jaar. Dit jaar zijn er 5 kinderen genomineerd voor die titel. Zij krijgen allemaal een VIP uitje met hun klas naar een leuk museum in de buurt. Op vrijdag 26 november wordt de winnaar in een feestelijke online uitzending op Museumkids.nl bekendgemaakt.

Bekendmaking Kidsproof musea
Welke nieuwe musea ‘Kidsproof’ zijn wordt bekendgemaakt tijdens de online Algemene Ledenvergadering op 29 november. Alle Kidsproof musea krijgen gemeentelijke, provinciale en landelijke aandacht in de vorm van een persbericht én een bericht naar de burgemeester, gedeputeerde, commissaris van de Koning en minister van OCW. Is jouw museum de opvolger van Museum Helmond, dé winnaar van 2021, of wordt je provinciewinnaar? En is er in elke provincie een Kidsproof Museum? Binnenkort kun je je aanmelden voor de bekendmaking van de Kidsproof Musea 2022, tijdens de digitale Algemene Ledenvergadering op 29 november.

Heb je een vraag?
Stuur een mailtje naar info@museumkids.nl