Aanvragen voor het Kunstenaarshonorarium

maandag 8 maart 2021 - 17:13

In het kader van extra coronamaatregelen heeft het ministerie van OCW een budget vrij gemaakt om beeldende kunstinstellingen te compenseren/ondersteunen bij toepassing van de richtlijn kunstenaarshonoraria. Vanaf nu kan worden aangevraagd via de regeling Kunstenaarshonorarium (voorheen Experimenteerreglement Kunstenaarshonoraria). Het Kunstenaarshonorarium is een tijdelijke regeling voor 2021 die wordt gefinancierd uit het tweede steunpakket voor de culturele sector van het kabinet naar aanleiding van covid-19 en is aan te vragen tot het budget voor de regeling is uitgeput.

Begin 2017 is deze richtlijn kunstenaarshonoraria geïntroduceerd door verschillende belangenverenigingen in de beeldende kunst in Nederland.

Anders dan bij het experimenteerreglement komen instellingen die onderdeel zijn van de culturele basisinfrastructuur 2021-2024 (BIS) of die een Bijdrage Kunstpodia of Meerjarenprogramma’s Presentatie-instellingen voor 2021 krijgen niet in aanmerking voor deze coronabijdrage, omdat ze al op een andere wijze compensatie ontvangen voor de betaling van honoraria aan kunstenaars.

Vanaf 2021 moeten culturele instellingen die een bijdrage van het Mondriaan Fonds ontvangen onder andere de Fair Practice Code onderschrijven. Toepassing van de Fair Practice Code betekent onder meer dat de instelling de richtlijn kunstenaarshonoraria in de praktijk brengt.

Klik hier voor meer informatie over de regeling Kunstenaarshonorarium.