Amsterdams Notarieel archief is UNESCO Memory of the World

woensdag 1 november 2017 - 17:34

Op 30 oktober is bekend gemaakt dat het Archief van de Amsterdamse Notarissen is toegevoegd aan het Memory of the World register van UNESCO. Deze eervolle erkenning van het belang van het notariële archief is een enorme opsteker voor het Stadsarchief Amsterdam en het omvangrijke project Alle Amsterdamse Akten. Dat project brengt het kilometerslange notariële archief van 1578 tot 1915 online.

Russel Shorto, auteur, historicus en ambassadeur van Alle Amsterdamse Akten:

“A hearty congratulations to the Stadsarchief Amsterdam! Its unparalleled collection makes it a vital resource not only for the city of Amsterdam but for all of humanity. It is now in every sense part of the Memory of the World.”

Het Memory of the World-programma werd 1992 opgestart door de UNESCO met de bedoeling om kwetsbaar documentair erfgoed te bewaren en te promoten. Volgens de visie van het programma moet het werelderfgoed van documenten volledig bewaard en beschermd worden en toegankelijk zijn voor iedereen.

Het Archief van de Amsterdamse Notarissen bevat een immense hoeveelheid onontgonnen gegevens over de Amsterdamse en mondiale geschiedenis. Het Stadsarchief Amsterdam is onder de naam Alle Amsterdamse Akten een monsterklus begonnen. De akten, verzameld in de enorme boekbundels, worden gescand en met inzet van een groot aantal vrijwilligers beschreven en online gezet. Al meer dan drie miljoen akten zijn gescand, ruim 150.000 zijn beschreven. Zie voor de eerste vondsten in dit archief: www.alleamsterdamseakten.nl