Autoriteit Persoonsgegevens staat verplichte profielfoto op Museumkaart toe

maandag 9 september 2019 - 16:52

De privacy van Museumkaarthouders heeft onze hoogste prioriteit. Persoonlijke gegevens behandelen we met de grootst mogelijke zorgvuldigheid. Dat geldt in het bijzonder voor de profielfoto die op de kaart zichtbaar is voor authenticatie en verwerkt is in Mijn Museumkaart. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft onlangs naar aanleiding van een bezwaarschrift geconcludeerd dat de verwerking van persoonsgegevens noodzakelijk is voor de uitvoering van de overeenkomst met de Museumkaart.

De AP wijst erop dat het doel van de foto gelegen is in een effectieve en efficiënte controle van de Museumkaart. Het is volgens de AP niet goed denkbaar hoe wij een vergelijkbaar niveau van controle kunnen hebben zonder dat een foto zichtbaar is op de Museumkaart. Ondanks dat de profielfoto is toegestaan, onderzoeken wij hoe bij toegang via een app geen centrale opslag van profielfoto’s meer nodig is. We verwachten zo’n app in 2020 te lanceren.

De profielfoto voor nieuwe kaarthouders blijft verplicht. Bij verlengingen vragen we bestaande kaarthouders ook om een profielfoto toe te voegen aan Mijn Museumkaart. Momenteel heeft ongeveer 80% van alle actieve Museumkaarten zo’n foto. Op de kaart voor Museumkids, kinderen t/m 12 jaar staat geen foto maar het logo van Museumkids, Tikkit. Alle informatie op Mijn Museumkaart is niet rechtstreeks toegankelijk voor de medewerkers van Museumkaart en ook niet voor willekeurige anderen. De gegevens van iemands Museumkaart zijn ook niet openbaar zichtbaar maar alleen voor de betreffende persoon in het persoonlijke profiel.