U bent hier

Bezoeken met Museumkaart zijn bijna gehalveerd in 2020

dinsdag 26 januari 2021 - 13:24

Mensen met een Museumkaart hebben in 2020 4,9 miljoen bezoeken gebracht aan musea. Dit is bijna een halvering van het bezoek ten opzichte van 2019, toen er 9,3 miljoen bezoeken waren. Opvallend is ook de samenstelling van de bezoekers; kinderen en hun families met een Museumkaart gingen in 2020 in verhouding vaker naar een museum. Dat blijkt uit gegevens van de Museumvereniging, uitgever van de kaart. Mirjam Moll, directeur van de Museumvereniging, vindt dit reden voor optimisme: “Het is hoopvol dat er zo nieuwe aanwas ontstaat. Mensen gaan op ontdekkingsreis in eigen land. We merken op www.museumkids.nl aan reacties van Museuminspecteurs, kinderen tot en met 12 jaar, dat hun waardering voor musea hoog is. Dat maakt de kans groter dat ze in de toekomst blijven komen.

Verplichte sluitingen en anderhalve meter deden aantal bezoeken fors afnemen
In 2020 waren musea ruim zestien weken verplicht gesloten. Bovendien mogen door de anderhalve meter sinds 1 juni in de meeste musea veel minder mensen naar binnen. Daardoor was het onvermijdelijk dat het aantal museumbezoeken daalde. Overigens zal het aantal bezoeken door mensen zonder Museumkaart nog sterker zijn gedaald, onder meer doordat er veel minder buitenlandse toeristen naar Nederland kwamen (van 20 miljoen in 2019 naar 7 miljoen in 2020). De precieze cijfers over de verkoop van losse kaarten in musea worden later dit jaar bekend gemaakt.

Trouw aan de Museumkaart en aan cultuur
Het Museumkaartbezit is in tien jaar tijd sterk gegroeid - naar 1,4 miljoen kaarthouders in 2019. Ook in 2020 was het kaartbezit hoog, met in totaal 1,3 miljoen kaarthouders. Museumkaarthouders toonden zich ook trouw via donaties. Ze doneerden voor bijna 1 miljoen euro aan looptijd toen ze de keuze hadden tussen verlenging van de looptijd, restitutie of donatie. Dit lijkt ook een uitdrukking te zijn van de hoge waardering die mensen in Nederland hebben voor musea. Bleek uit een onderzoek van Hendrik Beerda dat op 19 januari werd gepubliceerd. Musea en theater worden door het publiek met rapportcijfer van 8,5 gewaardeerd; hoger dan ooit. Uit eigen onderzoek van de Museumvereniging bleek in september 2020 ook dat de meeste mensen die een museum hadden bezocht, dat als veilig hadden ervaren.

Reacties